Mizerné pokrytí, pak drahota. Operátoři udělali z ČR datově rozvojovou zemi

  • V časech bídného 3G naučili operátoři zákazníky data nevyužívat
  • Draho je i jinde, nás sráží nízká kupní síla a podhodnocená koruna
  • Premiantem je Finsko, ruku si můžeme podat s Němci a Belgičany

Po letech zaostávání ve 3G máme nyní LTE na evropské úrovni, jenže Češi internet v mobilu stále moc nepoužívají. Jedna SIM u nás v průměru přenese zhruba 400 MB měsíčně (údaj z konce roku 2015). Ve Finsku to bylo 10 GB. Plyne to z analýzy švédské společnosti tefficient, která mapuje situaci na poli mobilního internetu ve vybraných (vyspělých) zemích.

Data aktuálně?

Na průměrnou spotřebu dat na 1 SIM kartu jsme se zeptali operátorů. Požadovaný údaj nám T-Mobile, O2 i Vodafone odmítli sdělit, i když jsme byli dotěrní a ptali se několikrát.

Důvody nízké penetrace mobilních dat v ČR jsou dva: vysoké ceny a „mentální blok“, který operátoři za roky odírání zákazníků a mizerného pokrytí v jejich hlavách vytvořili.

I ti, kteří se z mobilu připojují častěji „pendlují“ od jedné Wi-Fi sítě ke druhé, kde vyřizují náročnější provoz a na mobilní síti řeší jen nezbytné či méně náročné věci.

Není proto divu, že operátoři dělají vše proto, aby data zákazníkům prodali i proti jejich vůli. Je to začarovaný kruh: vysoké ceny - nízká spotřeba - operátoři odmítající ceny snížit - zákazník, který se přizpůsobil. Operátoři vědí, kolik procent zákazníků má chytrý telefon, ale data ze své vůle blokují a připojují se přes Wi-Fi.

 

Nejdražší data jsou v Kanadě, Belgii, Německu, Holandsku a v České republice

 

Drahota sužuje nejen ČR, ale také Kanadu, Belgii, Německo a Holandsko. Poslední jmenovaná země na tom ale bude už za letošní rok výrazně lépe. Tamější T-Mobile totiž přišel s datově neomezeným tarifem s cenou 35 € (v přepočtu 945 Kč). Nizozemí tak datově ožije, přijdou nabídky konkurence a trh se rozhýbe.

Analýza tefficient porovnává jen absolutní ceny přepočtené na eura (umělý kurz 27 Kč/€ nám zrovna nepomáhá). Pokud bychom do srovnání zapojili ještě kupní sílu obyvatel, pak je cena dat v ČR nejvyšší ze všech analyzovaných zemí.

Naopak nejlépe je na tom Finsko, kde operátoři otevřeli stavidla a nabízejí neomezené datové tarify. Zákazníci finského operátora DNA (jeho web) tak průměrně přenesou téměř 10 GB měsíčně. To je třináctinásobek toho, co v Nizozemí, kde operátoři 1 GB zpoplatňují 14× více. U nás je to prakticky to samé v bledě modrém...

Klepněte pro větší obrázek
Na vertikální ose jsou GB/SIM a na horizontální výnosy za 1 GB v eurech. Za málo muziky u nás operátoři účtují hodně peněz (obr.: tefficient)

Průměrná spotřeba dat na jednu jakoukoli SIM je v ČR stále hodně nízko. Na konci roku 2015 jen něco okolo 400 MB měsíčně. Samozřejmě někdo přenese 10 GB a dalších 20 SIM nepřenese nic a hned tu máme ošidný průměr. Ale je to stále lepší, než v roce 2014, kdy průměrná spotřeba byla 176 MB/SIM. Ve Finsku to toho času byly 3 GB.

Každopádně největší posun ve spotřebě za 1. pololetí 2016 vykázaly Finsko, Jižní Korea, Rakousko a Švédsko. Nejnižší spotřebu mají Řecko, Belgie, Rumunsko, Nizozemí, Portugalsko, Německo a ČR. Shodou náhod (předchozí graf) jsou v těchto zemích data zároveň drahá.

Klepněte pro větší obrázek
ČR se nám schovává za Belgií, spotřeba dat roste jen nepatrně (obr.: tefficient)
Klepněte pro větší obrázek
Předchozí graf ještě jednou se zaměřením na země s nízkou spotřebou. Na konci roku 2015 spotřeba nedosahovala ani 400 MB/SIM/měsíc (obr.: tefficient)

Švédové zdůrazňují význam čistě datových SIM karet na penetraci mobilního internetu. Ve Finsku je jich skoro pětina, v Rakousku 18,5 %. ČR se blíží rozvojovým zemím.

Klepněte pro větší obrázek
Přístup k internetu prý zvyšuje HDP, u nás zdá se nic takového nehrozí (obr.: tefficient)
Klepněte pro větší obrázek
Ve spotřebě dat se můžeme směle poměřovat s Německem. Nebo Indií. V grafu je zastoupen i tuzemský T-Mobile, najdete ho? (obr.: tefficient)

Náš trh už 3,5 roku stagnuje, proto se podíváme na další čtyři „příběhy“ ze zahraničí, které autoři analýzy vyzdvihují. Všechny přinesly výrazný nárůst datového provozu:

  • v Jižní Koreji zavedli operátoři tarify s „poFUPovou“ rychlostí několik Mb/s
  • A1, T-Mobile a 3 nabízejí v Rakousku tarify omezené rychlostí, nikoli FUPem
Klepněte pro větší obrázek
Pozor, ironie:
Rakousko je samozřejmě zcela jiný trh a vůbec nelze s ČR srovnávat (obr.: three.at)
  • V Dánsku nejsou tarify neomezené, ale ani předražené. Například 15 GB vyjde v přepočtu na 351 Kč
  • Neomezený datový tarif má i litevský operátor Bite, stojí v přepočtu 725 Kč

Jaký objem dat měsíčně přenesete?

Diskuze (119) Další článek: Odešel z Googlu, tři roky táhnul Xiaomi a teď se vrací do Silicon Valley

Témata článku: , , , , , , Rozvoj, Belgie, Nízká spotřeba, FinExpert, Holandsko, Zaostávání, Spotřeba dat, Průměrná spotřeba, Začarovaný kruh, Řecko, Tefficient, Mizerné pokrytí, Největší posun, Rumunsko, Portugalsko, Penetrace, Ironie, Datový sim, HDP