Mobilní IDOS v novém. Co se změnilo?

Populární Jízdní řády IDOS dostávají zásadní aktualizaci. Jsou rychlejší a brzy budou také pro Windows Mobile. Co se změnilo oproti starší verzi?

Nová verze aplikace Jízdní řády IDOS je rychlejší a má od základů přepracovaný design. Poslední vyhledávané spoje udrží v paměti, takže na jejich znovuzobrazení stačí jeden dotyk. Dostupná je jak pro Android, tak pro Apple iOS, verze pro Windows Phone je v přípravě, termín vydání však společnost Mafra nezveřejnila. Kompletní tiskovou zprávu najdete na konci článku.

Klepněte pro větší obrázek
Ještě před instalací aktualizace zaujme tím, že žádá oprávnění pro nákupy uvnitř aplikace. Důvod se ukazuje záhy – za 49 Kč ročně se můžete zbavit reklam.
Klepněte pro větší obrázek
Nový IDOS se převlékl do Material Designu, který má sjednotit vzhled a způsoby práce s moderními aplikacemi na Androidu.
Klepněte pro větší obrázek
Takto se mezi generacemi změnila základní obrazovka vyhledávání spojů.
Klepněte pro větší obrázek
Podrobnosti, resp. přidání přestupního místa je teď jednodušší a přehlednější.
Klepněte pro větší obrázek
Nalezené spoje. Posun v designu je zásadní.
Klepněte pro větší obrázek
Všimli jste si na předchozím screenshotu tlačítka „Koupit jízdenku“? Toho se bohužel nákupy uvnitř aplikace netýkají, pouze vás přesměruje na web AMS.
Klepněte pro větší obrázek
U vlakových spojů vidíte aktuální informace o zpoždění.
Klepněte pro větší obrázek
Tak už víte, proč je zde možnost zaplatit za odstranění reklamy? Je totiž docela velká. Ale dá se přežít, aplikace to s ní nepřehání.
Klepněte pro větší obrázek
Takto se změnilo zobrazení podrobností jednotlivých spojů.
Klepněte pro větší obrázek
Spojení si můžete nechat zobrazit na mapě. Nejde o skutečnou trasu, je to pouze orientační spojení přestupních bodů.
Klepněte pro větší obrázek
Zvýrazněná záložka Odjezdy vrátí spoje vyjíždějící ze stanice – můžete ji vybrat ze seznamu, našeptávač vám podle GPS nabídne nejbližší zastávku. Bohužel je nutné ručně přepínat mezi MHD, vlaky, autobusy apod. Z Humpolce jezdí i autobusy, ty mi ale aplikace nevrátila.

Aplikace Jízdní řády IDOS kompletně v novém

Brno/Praha, 1. července 2015 - Dnes byla uvolněna nová verze aplikace Jízdní řády IDOS pro chytrá zařízení s operačním systémem Android a iOS. Aplikace vyvíjená ve spolupráci společností MAFRA, a.s. a CHAPS přináší nový a přehledný systém informací o spojeních, rychlejší vyhledávání nebo možnost ukládání „oblíbených“ spojů.

Nepočítáme-li drobné updaty aplikace, vyžádané z důvodů kompatibility s některými zařízeními
a verzemi operačních systémů, přichází nová verze 18 měsíců po uvedení její předchůdkyně. Aplikace v tomto období prošla výraznými změnami a uživatelé se díky ní dočkají zcela přepracovaného vzhledu, který odpovídá i prostředí mobilního webu. Již na první dotyk jsou aplikace rychlejší, a to především díky nově zavedenému „přednačtenému“ našeptávači zastávek. Nová verze tak umožní vyhledat spojení na jeden dotyk, kdy si pamatuje poslední hledané spoje a společně s oblíbenými spoji je lze jedním dotykem vyvolat z hlavní obrazovky.

Výrazný posun v komfortu představují rovněž doplňkové informace o vyhledaném spoji. Na první pohled je patrné zpoždění spoje, nebo zda vozidlo je nízkopodlažní (tedy vhodný například pro osoby na invalidním vozíku). Aplikace také poskytuje informace o poloze vlaku a naposledy projeté zastávce.

„Současná verze je pouze začátkem v dalším vývoji Jízdních řádů IDOS. Začali jsme nahrazením původních aplikací a doručením funkčních a vylepšených aktualizací. Do budoucna plánujeme prodej jízdenek přímo v aplikaci a řadu dalších komfortních funkcí, jakou je například upozornění na vybrané spoje,“ říká projektový manažer mediální skupiny MAFRA Jan Malý, který je zodpovědný za vývoj aplikace.

Na výše zmiňovaném vývoji funkce prodeje jízdenek se podílí i společnost MasterCard, jež je inovačním lídrem v oblasti mobilního placení. „Velmi aktivně se zapojujeme do hledání chytrých řešení v oblasti bezkontaktních a mobilních plateb v dopravním sektoru. Máme velkou radost, že můžeme být součástí rozvoje aplikace Jízdní řády IDOS, a podpořit tak další rozvoj mobilních plateb, které bezpochyby přispějí ke zlepšení zážitku z cestování," uvedla Martina Kirchrathova, ředitelka pro rozvoj komerčních řešení MasterCard.

Zodpovědnost za dodávání dat pro předchozí i současnou verzi aplikace nese brněnská společnost CHAPS, která vydavatelskému domu MAFRA poskytuje kompletní data týkající se jízdních řádů. „Jsme rádi, že se podařilo vydat novou verzi Jízdních řádů IDOS právě na začátku prázdnin, kdy vzrůstá počet uživatelů vyhledávajících aktuální spojení. Verze pro Android má více než 280 000 uživatelů týdně a já věřím, že díky nové verzi přibydou další a aplikaci využijí při plánování svých prázdninových výletů nebo dovolených,” doplňuje Tomáš Chlebničan, jednatel společnosti CHAPS.

8 nejdůležitějších vlastností nové verze aplikace Jízdních řádů IDOS:

  1. Aplikace prošla výraznou změnou vzhledu (vychází z UX Android Material Design)
  2. Zrychlení vyhledávání „přednačteným“ našeptáváním zastávek
  3. Aplikace si pamatuje poslední hledané spoje
  4. Možnost uložení hledání do oblíbených, spoj lze vyhledat na jeden dotek
  5. Obě dvě platformy respektují požadavky nejnovějších verzí OS Android i iOS
  6. Aplikace nabídne komfortní a přehledný systém velkého množství informací ke každému spojení, včetně informace o nástupištích, době zpoždění nebo času potřebného na přesun mezi zastávkami
  7. Přehledně zobrazené informace o vlastnostech spoje: např. nízkopodlažní spoje (vhodný pro přepravu osob na vozíku) nebo o dostupnosti občerstvení či zásuvky 230 V na palubě
  8. Informace o výlukách na trase v detailu každého spoje

Aktuální verze aplikace Jízdní řády IDOS lze již nyní stáhnout pro zařízení s operačním systémem Android v online obchodě Google Play a pro zařízení se systémem iOS v Apple AppStore. Verze pro uživatele Windows Phone bude následovat.

Diskuze (53) Další článek: Samsung je v Číně žalován za nemožné odstranění „bloatwaru“

Témata článku: , , Kompletní data, Mobil, Nov, Současná verze, Nejdůležitější vlastnost, Mafra, Zastávka, Komerční řešení, Zodpovědnost, Mobilní placení, Idos, Brněnská společnost, Základní obrazovka, Apple AppStore, Rychlé vyhledávání, Online obchod, CHAPS, Invalidní vozík, Odjezd, MOBI, Výrazný posun