Modul SLEEPsense: Samsung zasvětí veletrh IFA „internetu věcí“

Samsung v posledních několika měsících bere velmi vážně novou oblast mobilní elektroniky, která je v češtině nazývána, možná ne úplně přesně, „internetem věcí“. Překlad vychází z anglického spojení „Internet of Things“ (IoT), které ma za cíl, aby byly v budoucnu všechna mobilní zařízení, mimo smartphonů a tabletů třeba i hodinky, chytré náramky, jednoúčelové čipy a měřidla, připojena k internetu a také propojena navzájem mezi sebou. První krokem Samsungu bylo nutné sjednocení hardwaru, což vyústilo v květnové představení hardwarové platformy ARTIK. Ta definuje základní desky s potřebnými čipy a periferiemi, od nejjednoduššího ARTIK 1 až po nejvybavenější ARTIK 10, který hardwarově odpovídá výkonu Samsungu Galaxy S4.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Modul SLEEPsense je prvotinou Samsungu pro oblast IoT

Krátce na to Samsung oznámil, že hlavním systémem segmentu IoT bude Tizen. Do roku 2017 chce mít Samsung svá klíčová zařízení připojená k IoT, přičemž do roku 2020 plánuje mít hotové jejich vzájemné propojení. Prvním krokem v segmentu IoT, na nějž bude zřejmě na veletrhu IFA v Berlíně kladen velký důraz, je modul Samsung SLEEPsense. Na první pohled vypadá jako různé fitness trackery, jeho primárním úkolem je však měření kvality vašeho spánku. Kruhové zařízení má tloušťku 1 cm, a před spaním je třeba jej umístit pod polštář. V noci pak SLEEPsense monitoruje váš spánek, množství pohybu a vytváří vaše spánkové vzorce (jakou část noci spíte hluboce, kdy se nejčastěji probouzíte, kde se nejčastěji pohybujete, apod.).

Samotné zapojení do IoT je však skrz možnou komunikaci s ostatními zařízení v domácnosti přes Bluetooth. V průběhu spánku může modul na dálku nastavit tepotu klimatizace, abyste byla v místnosti idální teplota pro klidný spánek. A pokud se díváte na televizi a usnete, může modul na dálku vypnout televizi. Modul je spojen s řešením EarlySense, které detekuje srdeční tep a vaše dýchání v průběhu spaní. Samotná technologie měření je schválena americkým úřadem FDA (Food and Drug Administration). Výstupy z monitoringu jsou ukládány a zobrazovány v reálném čase na připojeném telefonu, opět přes Bluetooth. Modul SLEEPsense uvede Samsung ještě letos v Jižní Koreji a ve vybraných státech po celém světě.

Zdroj: Sammyhub

Diskuze (1) Další článek: IFA 2015: Na řadě je Asus, také zde je k dispozici video stream

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Vybraný stát, Ida, Dýchání, Klidný spánek, Úřad FDA, Měření kvality, Veletrh, Velký důraz, Ostatní zařízení, Sam, Věc, Samsun, Sleep, Primární úkol, Modul,