Nečekaný zdroj zelené energie. Elektrárna ve vodovodním potrubí

Americká firma Lucid Energy zpřístupnila nový zdroj pro výrobu „zelené“ elektrické energie, díky kterému by každý městský distributor pitné vody mohl snížit své náklady na provoz. Společnost totiž vyvinula, patentovala a nainstalovala turbínu, která je součástí samotného potrubí rozvodné sítě vody. Jedna míle takového potrubí posetého jejími generátory by prý mohla vyrobit až tři megawatty elektřiny.

Klepněte pro větší obrázek 
Turbína LucidPipe Power System o výkonu 200kW.

Turbína se jmenuje LucidPipe a má výkon 200kW, na jeden dvanáctimetrový úsek standardního vodovodního potrubí o průměru 42 palců (107 centimetrů) se pak vejdou až čtyři taková zařízení. Prvním uživatelem turbíny se stal Vodohospodářský úřad v Oregonském Portlandu. Jedna z hlavních vodovodních linek města tak zjednodušeně řečeno začala vyrábět elektřinu.

Přítomnost turbíny podle vyjádření úřadu nijak neovlivnila kvalitu dodávek vody, zařízení má totiž mezinárodní certifikaci NSF/ANSI Standard 61.

Aktuálně probíhá testování turbíny, která by plného výkonu měla dosáhnout v průběhu letošního března. Turbína LucidPipe je schopná pracovat na rourách s průměrem 24 až 96 palců. Množství vytvářené energie nicméně závisí na aktuálním průtoku uvnitř vedení. Firma na svém webu odhaduje, že jedna míle (zhruba 1,6 kilometru) potrubí plně osazeného jejími generátory by mohlo vytvářet více než tři megawatty energie.

„Je poměrně vzácné nalézt nový zdroj obnovitelné energie bez environmentálního dopadu. Naše turbína taková je: nachází se uvnitř vodovodního potrubí, čímž neohrožuje jakékoliv ryby,“ zdůraznil šéf firmy Gregg Semler. Na instalaci zařízení upozornil web FastCompany, který akci zdokumentoval fotoreportáží.

Diskuze (39) Další článek: Qualcomm schoval čtečku otisků prstů do displeje

Témata článku: , , NSF, První uživatel, Zeleň, Extended, Pot, Lucid, Nový zdroj, Portland, Želé, Rozvod, Elektrárna, Zdroj, NEC, Energie