Nejnovější generace robota od Googlu dá věci do myčky

Nedávno se objevily informace o tom, že Google, respektive Alphabet jedná o prodeji dříve koupené divize Boston Dynamics, která se zabývá vývojem robotů. Boston Dynamics zatím předvedl roboty v několika generacích, ale od komerčního nasazení jsou zatím stále ještě daleko. Vývoj ale stále pokračuje a k dispozici je i nové video.

Jak se můžete podívat sami na celém videu, robot SpotMini vychází ze starší generace „robopsa“ a je už poměrně chytrý. Jeho pohyb je mnohem plynulejší a díky menší velikosti se může pohybovat i v menším bytě. Poradí si ale perfektně i se schody, tak zvládne pohyb i v domě.

Mezi prezentovanými dovednostmi je schopnost podlézt stůl nebo se vzpamatovat z uklouznutí na slupce od banánu. Baterie, která je součástí těla, vydrží na jedno nabití přibližně 90 minut, což v kombinaci s nějakým systémem automatického nabíjecího stojanu už zní poměrně použitelně.

Klepněte pro větší obrázek

Tou nejzajímavější činností a vlastností je ale přední chapadlo, které obsahuje i integrované kamery. Použitá umělá inteligence možná vychází z nedávno zveřejněného výzkumu Googlu, kdy se robotická paže učila sbírat různé věci jako člověk.

Díky tomu dokáže SpotMini být v domácnosti konečně nějak užitečný – umí totiž uchopit různé předměty a dát je například do myčky na nádobí. Chapadlo lze pochopitelně využít i na další činnosti, ale podle informací je výběr zatím omezený.

Vzhledem k tomu, že o převzetí Boston Dynamics se pravděpodobně postará Toyota, můžeme od budoucího vývoje očekávat blízké partnerství mezi oběma společnostmi a nic nebrání tomu, aby například Google dodával samotnou umělou inteligenci pomocí vlastního efektivního hardwaru a knihovny TenstorFlow.

Diskuze (2) Další článek: Samsung Gear Fit 2: pro sportovně nadané [recenze]

Témata článku: Google, , , Věc, Nejnovější generace, Toyota, Robota, Robot, Nádobí, Budoucí vývoj, Boston, Boston Dynamics, Nabíjecí stojan, Stojan, Generace, Komerční nasazení, Alphabet, Gen