Nexus 6P: vzor pro ostatní Androidy vyrábí Huawei

Nový Nexus 6P je celokovový, nabídne čtečku otisků prstů, WQHD displej, stereo reprouktory či 12,3 MPx fotoaparát s laserovým ostřením.

Na dnešní tiskové konferenci představila společnost Google dvojici nových Nexus zařízení. V tomto článku se detailně podíváme na větší a výkonnější z nich, tedy na Nexus 6P. Ten podle loga na zádech telefonu vyrobila společnost Huawei.

Celokovové tělo s čtečkou otisků prstů

Nový Nexus 6P je podle představitelů společnosti Google první celokovový Nexus. Novinka měří v pase pouhých 7,3 mm a váží příjemných 178 gramů, nabídne akumulátor s kapacitou výborných 3 450 mAh. Vzhledem k použitému čipsetu je samozřejmostí rychlonabíjení, které bude probíhat skrze oboustranné USB typu C. Bezdrátové nabíjení se u Nexusu 6P (vzhledem k celokovovému tělu celkem logicky) neobjevilo. Použitým procesorem by měla být nejnovější revize 64bitového Snapdragonu 810, která již netrpí přehříváním. Takt procesorových jader je 4 × 1,5 GHz (ARM A53) + 4 × 1,8 GHz (ARM A57), s výkonem vypomůže 3 GB LPDDR4 RAM a grafický akcelerátor Adreno 430.

Klepněte pro větší obrázek
Rozměry nového Nexusu 6P jsou 159 × 78 × 7,3 mm a váha činí 178 gramů.

Nexus 6P nabídne na čelní straně AMOLED displej s úhlopříčkou 5,7", jehož rozlišení se zastavilo na hodnotě WQHD (1440 × 2560 obrazových bodů) a kryt bude odolným sklem Gorilla Glass čtvrté generace. Displej zaujímá 75 % celé čelní strany nového Nexusu 6P. Z hardwarových parametrů, které byly na tiskové konferenci uveřejněny, zbývá představit duo fotoaparátů. Čelní kamerka by měla nabídnout rozlišení 8 Mpx a funkci HDR+. Ta nechybí ani u hlavního fotoaparátu, který ale nabídne rozlišení 12,3 Mpx, velikost jednotlivých pixelů 1,55 mikronu, laserové ostření a duální LED blesk. Umí natáčet 4K video, či slow-motion video při 240fps. Fotoaparát umí také pořizovat živé snímky, vybírat nejlepší ze série a lze jej spustit dvojitým stiskem tlačítka Power.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na čelní straně bude hlavním tahákem velmi jemný WQHD AMOLED displej a stereo reproduktory.

Poslední novinkou je také čtečka otisků prstů na zádech Nexusu 6P. Ta v čase menším než 600 ms umí odemknout přístroj, ověřit platby skrze Andorid Pay nebo nákup v obchodě s aplikacemi. Google také představil tzv. Android Sensor Hub. Zde se jedná o výpočetně a energeticky nenáročnou komponentu, která registruje např. pohyb zařízení. Když tak Nexus 6P zvednete ze stolu, objeví se (díky AMOLED displeji) notifikace v piktogramech. Podobně funguje i funkce Glance Screen u Lumií, ta ale po jednoduchém přiložení prstu neumí aktivovat displej. Předností nového Nexusu 6P jsou také stereoreproduktory na čelní straně.

Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana nabídne čtečku otisků prstů, ale také 12,3 Mpx fotoaparát s laserovým ostřením, který umí 4K video.

Ve výbavě také nechybí NFC, GPS a GLONASS, Bluetooth 4.1 či Wi-Fi standardů a/b/g/n/ac, samozřejmostí je Android ve verzi 6 Marshmallow. Nexus 6P je možný předobjednat již dnes na americkém trhu. Prodávat se bude bohužel v říjnu skrze Google Play Store, což se nás netýká, ale o několik týdnů později by měly přijít na řadu i další země a alternativní prodejci. DO ČR by tak Nexus 6P mohl přinést výrobce, tedy Huawei.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dostupný bude v trojici barevných provedení: bílá, černá a kovově šedá.

V nabídce bude trojice paměťových variant: 32, 64 a 128 GB za ceny (v přepočtu z cen v dolarech a bez daně) 12 000, 13 200 a 15 700 korun.

Google rozcestník pro dnešní novinky

Diskuze (19) Další článek: Google právě představil Nexus 6P a 5X

Témata článku: Google, Huawei, , , , Google Pixel, Huawei Nexus 6P, LG Nexus 5X, LG Nexus 5X 32GB, Revize, OS Android, Andorid, #Huawei, NEX, #Android, Ostatní android, Jednotlivý pixel, Hardwarový parametr, Pro +, Vzor, Motion video,