Nokia 5250: jen pro fandy (test)

Nokia 5250 je dražší a hůře vybavená, než populární navigátor 5230. Čím chce přesvědčit, že si máte koupit právě ji?

Nokia 5250 není nástupcem již prodávané a populární 5230, jak by se mohlo dle číselného označení zdát. Naopak – jde o její funkčně odlehčenou verzi. Navzdory tomu však nastupuje na trh s vyšší pořizovací cenou. Má takový telefon šanci někoho oslovit?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
K Nokii už téměř neodmyslitelně patří domodra zbarvená krabice. Obsah balení je však velmi chudý; kromě telefonu v něm najdete už jen pár nejobyčejnějších sluchátek

Nokia 5250
Nokia 525014 milimetrů tlustý telefon s dotykovým displejem a odpovídající verzí Symbianu, tedy 5th Edition. Jeho výbava dále zahrnuje jen to nejdůležitější a absence podpory Wi-Fi, GPS a 3G je vyvážena nízkou cenou.rozměry a hmotnost: 105 × 50 × 14 mm, 106 g
displej: 2,8'', odporový TFT, 360 × 640, 16 mil. barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), GPRS (třída 32), EDGE (třída 32)
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 51 MB, 128 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 000 mAh, procesor: ARM1136 434 MHz
operační systém: Symbian 9.4 S60 5th Edition
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack, stereorep.
fotoaparát: 2MPx (1 600 × 1 200), video (320 × 240)
54%
hardware
N/A*
software
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 3 580 Kč (koupit)

Klíčové vlastnosti:

  • pevná konstrukce
  • operační systém Symbian
  • dostatečně citlivý displej
  • standardní 3,5mm jack
  • ve výbavě je stylus

Hlavní nedostatky:

  • chudá funkční výbava
  • displej špatně čitelný na slunci
  • v balení pouze sluchátka
  • dražší než lépe vybavené modely z vlastní stáje
  • nekvalitní fotoaparát

Hranaťák à la X6

Asi nejvíc se mi na Nokii 5250 líbilo to, jak vypadá. Můžou za to především ostré hranaté linie, které mi i po letech připadají pro finskou značku stále nejtypičtější. Vzhledově nepřevzala 5250 od svých levných předchůdců prakticky nic, mnohem více se snaží napodobit svého dražšího souputníka X6.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
5250 se žádnému z dotykových předchůdců pětkové řady příliš nepodobá

Celý telefon je plastový. Černá přední plocha, která dále přechází na horní i spodní hranu telefonu, je lesklá a sbírá otisky prstů, které jsou však dobře viditelné jen na přímém denním světle. Záda a boky telefonu se mohou barevně odlišovat (existují čtyři barevné varianty, není však jisté, zda se k nám všechny dostanou), nejelegantněji dle mého soudu vypadá telefon v testované černé, resp. spíš tmavě šedé. Její povrch už je naštěstí matný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana telefonu je celkem nudná

 5250 nenese žádné speciální ovládací prvky. Kromě tří ovládacích kláves vpředu najdeme na boku dvojtlačítko hlasitosti, jezdec zámku kláves a spoušť fotoaparátu. Zadní strana vypadá vůbec trochu nudně. Za pozornost stojí snad jen dva otvory ve spodní straně. Pětdvapětka jimi vnucuje myšlenku, že disponuje stereofonními reproduktory; jde však o kamufláž. Reproduktor (hlasitý, leč nepříliš kvalitní) je jen jeden a schovává se pouze pod pravou dírkou, zatímco levá se stará o opticky libou symetrii.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vše důležité je na boku: spoušť fotoaparátu, jezdec zámku a tlačítko hlasitosti (zleva)

V jednom ze spodních rohů je schovaný krátký plastový stylus. Je velice nepravděpodobné, že by s ním někdo chtěl mobil ovládat, hodí se snad jen na psaní písmen (ale o tom až dále). K uživatelskému zaměření tohoto mobilu by se mi víc líbilo frajerské trsátko, které se dodávalo k předešlým pětkovým modelům, u 5250 jsem ho bohužel nenašel.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stylus mohl být ještě o nějaký ten centimetr delší, tento se budete muset učit efektivně držet v ruce

Kvality konstrukce telefonu musím pochválit. Poté, co jsem četl výtky k dražšímu modelu X6, jsem se levné 5250 bál, nicméně zbytečně; je to pevný kvádřík, který ani při promáčknutí nezavrže a není na něm jediný díl, který by vykazoval vůli. Obě karty, SIM i paměťová, jsou schovány pod krytem baterie. Paměťovku je možno vybrat hned (resp. poté, co přes menu telefon upozorníte, že vyjmutí chcete provést), SIM kartu z bočního šuplíku ovšem nevytáhnete dřív než před vyjmutím baterie, kdy ji vytlačíte ven otvorem v zadním krytu – to je vlastně další situace, kdy přijde vhod přiložený stylus.

Klepněte pro větší obrázek
Všechny potřebné konektory: microUSB pro datový kabel, dvoumilimetrová zdířka nabíječky, standardní 3,5mm jack pro sluchátka

Témata článku: Nokia, , Nokia 5250, Fan, Funkční výbava, Cena novinky, Přední plocha, F +, Frajer, Pro +, Test, ZCHÚ, Krátký stisk, Mobilní pravěk