O2 Vodafonu: Výrok o levném prodloužení 2G licence je populismus

O2 vrací míček Vodafonu v drobné, spíše mediální potyčce, kterou odstartovala zpráva Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), že má v plánu prodloužit platnost končící licence O2 pro pásma 900 a 1 800 MHz za předpokládanou částku 325 milionů korun na příštích deset let do února 2025 (více zde).

Vodafone na tuto informaci reagoval prohlášením, že taková částka je neodůvodněná a nepřiměřeně nízká, a že Vodafone by v dané situaci byl připraven zaplatit výrazně vyšší částku (více zde). Našeho třetího operátora se ale situace netýká, protože jeho licence ve stejných pásmech platí do roku 2021.

O2 nyní reaguje prohlášením, podle kterého vydání rozhodnutí o prodloužení licence odpovídá postupu obnovy kmitočtového přídělu podle zákona o elektronických komunikacích. Operátor upřesňuje, že se tedy nejedná o udělení zcela nového kmitočtového přídělu, což by bylo možno provést jen prostřednictvím pro všechny subjekty otevřeného výběrového řízení.

Popíchnutí a nesouvisející mapy

V této souvislosti označuje O2 sdělení Vodafonu, že "Vodafone Czech Republic je připraven za spektrum zaplatit výrazně vyšší částku, než jakou Český telekomunikační úřad požaduje" za populistický výrok, jelikož Vodafone (ani jiný operátor) o tyto frekvence nemůže usilovat. K ceně za obnovení kmitočtového přídělu O2 uvádí: „Podle zákona o elektronických komunikacích se vychází výhradně z výsledku posudku stanoveného soudním znalcem.“

Mapa pokrytí O2 v pásmu 800 MHz (zdroj: ČTÚ)

Klepněte pro větší obrázek

Mapa pokrytí Vodafonu v pásmu 800 MHz (zdroj: ČTÚ)

Klepněte pro větší obrázek

Ani O2 se ale ve svojí reakci nevyhnulo irelevantnímu srovnání. Součástí tiskového sdělení je dvojice map pokrytí srovnávající pokrytí LTE sítí Vodafonu a O2 na frekvenci 800 MHz (o kterou v potyčce okolo prodloužení licence O2 vůbec nejde). Vodafone ale začal svou LTE síť budovat ještě před ukončením aukce o 800MHz kmitočty na frekvenci 900 MHz, na které zbylí dva operátoři provozují pouze GSM. Jeho mapa pokrytí na 800 MHz je tak v současnosti „děravější“, ale LTE v ostatních lokalitách poskytuje v pásmu 900, 1 800 nebo i 2 100 MHz.

Diskuze (5) Další článek: Samsung v prvním čtvrtletí posílil svou pozici na trhu. Apple dvojkou

Témata článku: , , , , , Třetí operátor, Pro +, Voda, Prodloužení, Výběrové řízení, Pop, Vodafon Czech Republic, Vodafone Czech Republic,