Odvěká nevýhoda je pryč. Testujeme první Xiaomi s českým LTE

Smartphony Xiaomi se zbavují své největší nevýhody – absence českých LTE pásem. Exkluzivně jsme pro vás první takový kus vyzkoušeli.
Kapitoly článku

Smartphony Xiaomi jsou v tuzemsku velmi oblíbené. Skvělý design, špičková výbava, nízká cena. Odjakživa jim však vyčítáme, že jim chybí podpora českých LTE frekvencí. Teď máme v rukou první model, který tento nešvar bourá. Umí LTE 800 i 900 MHz a brzy se začne prodávat na XiaomiMobile.cz.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Xiaomi Redmi Note 3. Vypadá jako v listopadu představený model, ale jen na pohled. Je o milimetr vyšší a uvnitř je více změn, než byste čekali.

Telefon známe, při testu této varianty jsme se tedy zaměřili pouze na to hlavní – dosud chybějící LTE frekvence. Ve zkratce: funguje to! Pro řadu konkurenčních telefonů naprostá rutina, pro Xiaomi malý zázrak. Největší problém jsme měli s nalezením vysílače na LTE 900, protože i Vodafone od tohoto pásma upouští. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na screenshotech vidíte, že je Redmi Note 3 připojený k síti LTE v pásmu 800 MHz.

Ačkoliv má telefon stejné jméno, více se podobá rozšířené verzi Pro. Xiaomi (zřejmě kvůli rozšíření LTE pásem) použilo odlišný čipset, Místo Hellia X10 telefon nabídne šestijádrový Qualcomm Snapdragon 650 s taktem 1,8 GHz, který doplňují 3 GB operační paměti. Telefon je rychlý, nic se neseká a nezadýchá se ani u nejnáročnějších her. Potěší i vylepšený foťák s rozlišením 16 MPx (ukázkové fotky v následující kapitole). Příjemným bonusem je i Wi-Fi standardu 802.11ac.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Benchmarkový test AnTuTu neodhalil žádný výrazný výkonostní rozdíl oproti původní verzi (novinka má o 3000 bodů více).

Cena, dostupnost a špetka politiky

Cenu a dostupnost telefonu na českém trhu oznámí dovozce zítra, tedy v úterý 26. července. Zatím můžeme jen hádat, zda bude ve srovnání s původním modelem (4 672 Kč) dražší, případně o kolik, zda novinka původní model v prodeji doplní, nebo nahradí. Zajímá vás, jak to dopadne? Sledujte MobilManii, informaci zveřejníme, co nejdříve to půjde. 

Kde se najednou vzalo Xiaomi, které umí LTE 800 a 900? Jak to, že to najednou jde, když to celé roky nešlo? Ve zkratce: nevíme. Ptali jsme se i v XiaomiMobile.cz, ale hlídají si své obchodní tajemství a neřeknou. Telefon patrně vznikl pro některý specifický trh a odtud se dostal i k nám. 

Doufejme také, že je Redmi Note 3 jen začátek a budou přibývat i další Xiaomi, která umí „české LTE“.

Xiaomi Redmi Note 3 („Czech LTE ed.“):

  • Operační systém: Android 6.0 (MIUI 7)
  • Displej: 5,5", Full HD rozlišení (401 ppi)
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 650 s taktem 1,8 GHz, GPU: Adreno 510
  • Operační paměť: 3 GB
  • Vnitřní paměť: 32 + podpora až 128GB pam. karet
  • Hlavní fotoaparát: 16 Mpx, světelnost f/2,0
  • Přední fotoaparát: 5 Mpx, světelnost f/2.0
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11ac + MU-MIMO, Bluetooth 4.1, infračervený port
  • Data: 2G, 3G, LTE (800, 900, 1 800, 2 100 a 2 600 MHz)
  • Baterie: 4 000 mAh
  • Rozměry: 150 × 76 × 8,65 mm
  • Váha: 164 gramů

Původní Redmi Note 3 jste mohli vidět na videu už začátkem roku:

Témata článku: Xiaomi, , , , , , , , , Xiaomi Mi4C, Xiaomi Mi4C 32GB, Xiaomi Redmi, Xiaomi Redmi Note, Xiaomi Redmi Note 3, Xiaomi Redmi Note 3 „Czech ed.“, Xiaomi Redmi Note 3 Pro, Skvělý design, Nevýhoda, Stejné jméno, Infračervený port, První Xiaomi, #Xiaomi, Test, Chybějící LTE, Speedtest,