PPF chce od O2 půjčku téměř 25 miliard

Jenže takový ranec O2 na kontě nemá a tak si bude muset půjčit... Důvod: PPF chce umořit část dluhu, kterým akvizici O2 financovalo. Přijde vám to fér?

Majoritní vlastník O2, investiční skupina PPF, žádá půjčku… Půjčí si od mobilního operátora, kterého loni za 63,6 miliardy ovládla (koupí 65,9% podílu). Částka zní na 24,8 miliardy Kč, které mají posloužit na částečné splacení akvizičního bankovního úvěru, který PPF použila na nabytí většinového podílu ve společnosti O2 Czech Republic a.s. Společnost to oznámila prostřednictvím tiskové zprávy (PDF).

PPF požaduje úvěr se splatností sedm let a úrokem splatným spolu s jistinou v den splatnosti úvěru. Vzhledem ke skutečnosti, že společnost O2 nedisponuje dostatečnými disponibilními zdroji pro poskytnutí této finanční asistence, což je termín daný zákonem o obchodních korporacích, musí si sama půjčit. Jinak řečeno, PPF koupila majoritní podíl za určitou sumu a více než třetinu chce zpět tak, že O2 zadluží.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Žádost u úvěr neměl na pražskou burzu zrovna pozitivní dopad (obr.: o2.cz)

O2 si tedy musí půjčit, aby PPF zamázlo část své půjčky, což musí řádně projednat představenstvo. Každý soudný člověk ale jistě pochopí, že souhlas vedení s poskytnutím úvěru je jen formalita. Do jaké míry na nové dluhy doplatí zákazníci třeba tím, že bude ještě méně peněz na investice, ukáže čas. Sedm let je dlouhá doba a pětadvacet miliard není málo i když je O2 velká společnost dnes prakticky bez dluhů...

Klepněte pro větší obrázek
Komentář analytika společnosti Patria Direct (celý text najdete zde), na který v sekci vztahů s investory odkazuje přímo O2 (obr.: patria.cz)

Radost ale asi nebudou mít minoritní akcionáři, protože nelze čekat nic jiného než mnohem nižší či dokonce žádné dividendy a tím pokles ceny akcií.

Ti sice měli nedávno příležitost své akcie prodat zpět PPF, ale pravděpodobně se jim příliš nelíbila výkupní cena, a tak této možnosti nevyužila ani pětina akcionářů. Více o zpětném odkupu se dozvíte v článku na E15.cz.

Diskuze (35) Další článek: Samsung a Facebook nepojí jen Oculus. Chystá se Facebook telefon?

Témata článku: , , , , Úvěr, Celý text, Velká společnost, Investiční skupina, Splacení, PPF, Výkupní cena, Dividendy, Mil