Proč byla konference Google I/O taková nuda?

Připadala vám středeční keynote Googlu nudná? A co letošní Build? Dokoukali jste keynote do konce? Žádné velké „wow“, co? V pořádku, to je účel...

Ať už jde o Apple WWDC, Google I/O nebo Build Microsoftu, z úvodních přednášek vývojářských konferencí největších IT firem se postupně stávaly velké show. Lákaly na zážitky, premiéry nových zařízení i hodnotné dárky. Vstupenka byla vždy docela drahá, ale účastníci měli celkem jistotu, že se jim vrátí v obdržené technice nebo zážitcích, a tak vždy bylo rychle vyprodáno. Akce byla plná, ale z nemalé části lidmi, o které provozovatelé akcí vlastně ani nestáli.

TIP: podívejte se, co bylo představeno na letošním Google I/O

Klepněte pro větší obrázek
Včerejší úvodní přednáška z Google I/O. Odehrávala se sice pod širým nebem, ale parašutisté zde letos nepřistáli... A nepřišel ani jeden z dvojice zakladatelů

Na vývojářské konferenci mají být totiž především vývojáři. Ne fanoušci značky nebo novináři, prostě vývojáři. A to ještě takoví vývojáři, kteří se tam nejedou „ulít z práce nebo pobavit“, ale takoví, kteří se chtějí něco nového naučit. A těm má být program maximálně přizpůsobený.

Vývojářské konference v minulosti nebývaly vždy tak nabubřelé, ale postupně se to „nějak zvrtlo“, aby byla větší show. Vzpomeňme Google I/O v roce 2012. Sergey Brin tehdy vtrhl na pódium, aby uvedl partu kaskadérů skákajících ze vzducholodi nad konferenčním sálem. Na hlavách přitom měli Google Glass a obraz z nich se streamoval online. Přitom se kromě Google Glass odehrála premiéra Nexusu 7 a Nexusu Q. Obě zařízení a ještě k tomu poslední telefon Nexus si přítomní odnesli.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
I/O v roce 2012: Sergey Brin, Google Glass, akrobatičtí cyklisté, skoky z letadla... a pro každého přítomného telefon, tablet a multimediální přehrávač

V posledních letech lze pozorovat trend, kdy se akce vrací ke svému původnímu poslání – naučit vývojáře nové věci. Ubylo premiér hardwarových produktů, celebrit a „divadla“, nerozdává se hromada techniky. Úvodní keynote zkrotly a více než o masově vyhlížené novinky týkající se koncových uživatelů jde o především o lepší pochopení platformy a možností na pozadí.

Vývojářské konference vždy byly a jsou maratonem dílčích přednášek a workshopů, úvodní keynote je jen takové „uvítání“, o které ve finále vlastně vůbec nejde. A tak si zvykejme, že nám mohou připadat stále nudnější, ať už jde o Google, Apple, Microsoft či Facebook. 

Překvapení a novinky atraktivní pro koncové uživatele služeb si firmy nechávají na své velké globální tiskovky, které jsou celkem logicky od vývojářských akcí oddělené. A to je v konečném důsledku dobře. Je ale fakt, že u těchto akcí by trochu toho divácky atraktivního divadla a show mohlo naopak přibýt.

Diskuze (3) Další článek: Týden mobilně 334: dvakrát tři v jednom

Témata článku: Google, , , , , Google I / O, Poslání, Google a Microsoft, Úvodní keynote, Nuda, Poslední telefon, Vzducholoď, Přednáška, Google +, Pro +, Pochopení, Uživatel služeb, I/O, Apple WWDC