Prvním 64bit Samsungem je Galaxy Note 4. Tedy teoreticky...

Samsung představil tabletofon Galaxy Note 4 ve dvou variantách. První, s kterou se setkáme v prodeji i u nás, je osazena 2,7GHz Snadragonem 805, druhá pak osmijádrem Samsungu vlastní výroby. Již dříve se spekulovalo, že bude model osazen prvním 64bitovým Exynosem 5433, a to se nyní potvrdilo. Exynos 5433 je navíc prvním procesorem konfigurace ARM big.LITTLE, který se skládá ze čtyř 1,9GHz jader Cortex-A57 a čtyř 1,3GHz jader Cortex-A53.

Proč tedy Samsung s velkou pompou, podobně jako dříve Apple, neohlásil, že je Note 4 první Android s 64bitovým procesorem? Zřejmě proto, že 64bitový firmware a ovladače procesoru by v 32bitovým systému, až na adresaci větší RAM, neměly smysl. S 64bitovou podporou má však brzy přijít Android L, takže jsou zde otevřena pomyslná vrátka na budoucí teoretickou aktualizaci. I přesto, že procesor nevyužívá 64bitový kód, stále využívá výhod nových ARM jader Cortex-A57 a A53 a jejich instrukční sadu ARMv8. Díky vylepšeném power managementu řady A50 je očekáváno lepší hospodaření s baterií. Procesor jako takový je vyráběn 20nm technologií, mimo použitých jader a grafického čipu se jedná o shodné pouzdro s Exynosem 5430.

Klepněte pro větší obrázek
Celá produktová řada procesorů Exynos pro letošní rok. Na příští rok se chystá premiéra sedmičkové řady s 64bitovým Exynosem 7420, který by měl být součástí Galaxy S6, a snad ve větším objemu, než Exynos 5433 u Galaxy Note 4

Poprvé je zde také integrován grafický adaptér Mali T760 běžící na frekvenci 700MHz. U nějž však zatím, bez oficiálního oznámení, není možné zjistit počet jader. Exynos 5433 je na trhu zatím velkým překvapením, protože se dostane do koncových zařízení dříve, než 64 bitový Snapdragon 810, jenž je plánován až na 1. čtvrtletí příštího roku. Vše ale není tak optimistické, jak se zdá, Samsung bude totiž Exynos verze prodávat jen na omezeném počtu trhů, na žádnou globální procesorovou expanzi Exynosu 5433 to v tuto chvíli rozhodně nevypadá.

Jak se ale zdá, cílem není zvýšit výrobní kapacity Exynosu 5433, ale práce na úplně novém Exynosu 7420, které je plánován pro další vlajkovou loď, tedy jmenovitě zřejmě pro Galaxy S6 s Androidem L. Bude se jednat o plně 64biový procesor, dočkat bychom se měli stejné kombinace jader, zřejmě s větším taktem, a opět s grafickým čipem Mali T760. Zprávy ze včerejška však hovoří i o tom, že Samsung zvažuje výrobu vlastních grafických čipů, aby mohl být samostatný a nemusel licencovat grafické adaptéry Mali od ARM. K tomu si najal inženýry z Nvidie, AMD, Intelu a další společností v oboru. Jejich společná práce by tedy měla přinést úplně nový grafický čip srovnatelný s konkurencí.

Zdroj: anandtech, Sammobile

Diskuze (8) Další článek: Samsung aktualizoval Gear Manager: Gear Circle a nový design

Témata článku: Samsung, , , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsun, Snadragon, Galaxy note, Anandtech, Produktová řada, Note, TED, Galax Note, Sam, GAL