Rakouská 3 je nová jednička. Průměrný zákazník prosurfuje 11 GB. Hádejte, kolik je to u nás

  • Stačí přestat škrtit, nedřít zákazníky z kůže a oni surfovat začnou
  • Za pouhý jeden měsíc proteče v síti rakouské Trojky 43 000 terabytů
  • Operátor kupodivu nekrachuje, rostou mu výnosy i zisk

Analytici ze společnosti Tefficient našli nového datového favorita. Přeskočil i Finy, kteří v průměru na hlavu spotřebují necelých 10 GB měsíčně. Je to rakouská Trojka. Za loňský rok její zákaznická báze čítající 3,8 milionů zákazníků přenesla měsíčně v průměru 43 000 terabytů.

Zprůměrováno na jednu SIM kartu tedy zhruba 11,5 GB dat. Zákazníci Trojky tak generují 2/3 veškerého datového provozu přes mobilní sítě v Rakousku. Dosavadní rekordmani byli dle tefficient zákazníci finského operátora DNA s měsíčním průměrem lehce přes 10 GB.

Průměrná datová spotřeba v tuzemsku je v tomto mezinárodním srovnání tristní, například u českého T-Mobilu využívá data jen 35 % zákazníků a ti mají průměrnou spotřebu 800 MB měsíčně. Celá zákaznická báze T-Mobilu čítající přes šest milionů SIM karet má pak průměr pouhých zhruba 400 MB měsíčně.

Klepněte pro větší obrázek
Příklad: Top XL s 15 GB za 783 Kč u Trojky Vs. Mobil XL u českého T-Mobilu s 16 GB za 1 499 Kč. Trochu nepoměr, co říkáte? (obr.: drei.at)

Dle zprávy (v němčině) narostly výnosy operátora v roce 2016 meziročně o 5 % na 736 milionů eur. Je to k nevíře, ale ani další z rakouských operátorů nekrachuje, i když dle tiskových mluvčích a generálních ředitelů našich operátorů jsou trhy jako Rakousko či Polsko kvůli nezodpovědně nízkým cenám prakticky před zhroucením.

Trojka si dále pochvaluje loajalitu svých zákazníků, kteří v průměru zůstávají 85 měsíců, 98% pokrytí sítí LTE a inovačním centrem pro 5G, které operátor zřídil ve spolupráci s čínskou společností ZTE. No řekněte, který z operátorů působících v tuzemsku to má?

Diskuze (80) Další článek: Nejdražší aplikace na Google Play je teď zadarmo. Zbývá už jen pár hodin

Témata článku: , , , , , , Milión SIM, Dosavadní rekord, Datová spotřeba, Báze, Pro +, Mezinárodní srovnání, Tiskový mluvčí, Zákaz, Jednička, Nov, Tefficient, Rakouská trojka, Operátor působící, Průměrný zákazník, Zak, Zákaznická báze, Průměr, Měsíční průměr, Výnos