Red+: Vodafone odstartoval éru rodinných tarifů

Rodinný tarif – v zahraničí běžná věc, u nás novinka. Jak se uchytí? A jak zareaguje konkurence? Kolik rodina ušetří?

S 1. dubnem přidá Vodafone do své nabídky neomezených tarifů nový Red+ pro rodiny. Je to neomezené volání a SMS pro čtyři čísla. Mobilní internet v objemu 2 GB je sdílený. To vše za 1 499 Kč, tedy 375 Kč na hlavu.

Správcem tarifu je jeden uživatel, který platí a může dokupovat dodatečný objem dat až do 8 GB. V tiskové zprávě je zmínka o jeho další funkci při rozdělování dat mezi jednotlivé členy. Patrně to tedy není tak, že by všichni „brali ze společné hromady“, ale každý bude mít svoji přidělenou. Zeptáme se u operátora na podrobnosti a doplníme.

Aktualizováno: Na muj.vodafone.cz si uživatel může nastavit limit čerpání objemu dat na vybraných SIM kartách. Při vyčerpání datového objemu pošleme informační SMSku správci na hlavní číslo i uživateli čísla, kterého se to týká. Při dosažení DataStropu se připojení k internetu pro toto číslo úplně zablokuje (do konce zúčtovacího období).

Výhodné?

Posuďte sami, hádám, že pro řadu rodin ano. Odpadnou komunikační bariéry, hlídání nákladů atd. Pro rodiny s většími dětmi to bude skvělé. V případě menších dětí si dovedu představit, že by se s předplacenými kartami pro děti a levnějšími tarify pro rodiče dala udělat menší útrata, ale opravdu to bude na individuální úvaze.

Škoda jen, že je to výhradně pro čtyřčlenné rodiny. Pro tříčlennou rodinu už se to nevyplatí, leda byste některé karty posunuli prarodičům, dobrému kamarádovi, sousedům. V podmínkách je sice uvedeno, že třetí a čtvrtou SIM může používat osoba mladší 18 let nebo starší 60 let… Hádám ale, že se Vodafone nebude příliš bránit a ověřovat, hlavně že dostane své peníze. Naopak početnější rodina bude muset pátého a dalšího člena pokrýt jinak.

Slabým článkem může být FUP 2 GB. I nejlevnější individuální Red LTE má 1,5 GB, tady jsou to 2 GB pro čtyři uživatele. Opět tedy bude záležet na vaší spotřebě a rozdělení dat mezi jednotlivé karty.

Firma jako rodina

Rodinný RED+ má také firemní variantu: Business Red+. Opět hádám, že Vodafone nebude příliš řešit, jestli podnikatel rozdá karty své rodině nebo zaměstnancům. Každopádně tato varianta je dražší, přidává gigabajt dat a Vodafone Roaming na den – tři dny pro každou z karet.

nefiremní zákazník
Red+
firemní zákazník
Business Red+
Neomezené volání a SMS pro 4 čísla Neomezené volání a SMS pro 4 čísla
1 499 Kč 1 999 Kč
Sdílená data 2 GB Sdílená data 3 GB
- 3× Vodafone Roaming na den na každé
SIM, ve vybraných zemích Evropy

Více informací o Roamingu na den na webu operátora

Reklamština závěrem

Vodafone si v tiskové zprávě neodpustil trochu reklamštiny (kterou kdysi tolik kritizoval). Uvádí: „Zákazník zaplatí za jeden neomezený tarif a získává k němu v této ceně 3 další neomezené tarify.“

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Ano, v současné nabídce opravdu je Red LTE Premium za 1499 Kč, ale rodinný Red+ svými parametry odpovídá spíše základnímu Red LTE, který je za 749. Tedy zaplatíte dva tarify, dva dostanete zadarmo.

Diskuze (102) Další článek: Spekulace: Samsung zvažuje odkoupení AMD

Témata článku: , , , Nefiremní zákazník, Red, Tarif, Business Red, Hlavní číslo, Voda, Rod, ODS, Rodinný tarif, Rodinný,