Samsung Level: hudba ze všech směrů [recenze]

Po sluchátkách Level Over nám do redakce dorazila zbývající trojice audiopříslušenství - Level On, Level In a Level Box. Zahrají velmi dobře.

Samsung na konci dubna představil novou modelovou řadu Level, která zahrnovala přenosný reproduktor Level Box a trojici sluchátek, která dostala název podle toho, jak je uživatel používá. Nejníže postavený model Level In je určen „do uší", Level On se nasazuje „na uši", zatímco nejvybavenější Level Over „přes uši" s možností drátového a Bluetooth připojení s dotykovým ovládáním. Tomu jsme již věnovali samostatnou recenzi, dnes však přichází na řadu zbývající příslušenství. V dnešním článku se tak dostane na vylepšené špunty, skládací drátová sluchátka a na hudební krabičku, se kterou vyřídíte i skupinové konferenční hovory.

Samsung Level In

Nejníže postavená sluchátka prémiové řady Level nesou název Samsung Level In. Ty budeme v prvé řady porovnávat se základními bílými špunty, které dostanete v základním balení např. s Galaxy S4, Galaxy S5 nebo Galaxy Note 3, protože budou testovaná sluchátka chtít nahradit právě tento základní model. Sluchátka mají impedanci 8 ohmů a váží 16 gramů, na čemž se nejvíce podepsaly samotné špunty z vnitřní strany potažené kovovou vrstvou, to je bohužel jediná viditelná změna. Sluchátka na první pohled nevypadají nijak prémiově, z dálky byste je mohli zaměnit za základní model. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie sluchátek Samsung Level In

Špunty jsou navíc podstatně větší, než u základních sluchátek, do těla se totiž vměstnaly hned tři reproduktory. Dva jsou určeno pro HD střední a vyšší tóny, třetí pak pro hluboké basy. Musíme zmínit i čtyři dodávané silikonové nástavce a tři nástavce z paměťové pěny pro různé velikosti uší. Vše je pak zabaleno v drobném cestovním pouzdře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
To nejpodstatnější ze sluchátek Samsung Level In - špunty s výměnnými nástavci, ovladače hudby a 3,5mm konektor jack

Sluchátka disponují 1,2m přívodním kabelem, na kterém najdeme regulátor hlasitosti s akčním tlačítkem, které slouží k zastavení a spuštění přehrávání hudby nebo k přijmutí a odmítnutí hovoru. Na druhé straně je pak umístěn mikrofon. Díky robustním špuntům nám sluchátka v uších zprvu moc neseděla, bylo je však třeba zatlačit trochu více dovnitř. U některých testovacích subjektů pomohlo vyměnit levou a pravou stranu sluchátek, vzhledem k jiné anatomické stavbě ucha. Na druhou stranu sluchátka ani při běhu neměla tendenci vypadávat. 

A jak si stojí Level In v porovnání se základními špunty? Subjektivně se nám u testovaných Level In zdají výraznější basy i o něco vyšší maximální hlasitost, výšky nejsou tolik přehlušené. Výšky, středy i basy hrají zhruba na stejné úrovni, žádná součást není upřednostňována. Basy jsou jasné, nezašuměné, hrají tak akorát. Proti tomu však stojí poptávaná cena, za prémiová sluchátka bude třeba sáhnout hlouběji do peněženky. Koncová cena je totiž stanovena na 3 490 Kč.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Samsung Level On

Předělem mezi Level In a Level Over jsou sluchátka s názvem Samsung level On. Jedná se o 32ohmový model s velkými vystlanými náušníky, do kterých byly integrovány 40mm dvouvrstvé membrány. Pohodlné polstrování skryté za syntetickou kůží najdeme i na týlním mostě, po stranách je umístěn kovový posuvný mechanismus k úpravě velikosti sluchátek. Pravdou však je, že i nejnižší velikost je na některé hlavy ještě velká. Materiálově je zpracování na velmi dobré úrovni, Samsung na sluchátka použil matný plast, pouze vnější strany náušníků zůstaly lesklé v imitaci broušeného kovu. Díky tomu sluchátka ani při delším nošení netíží na hlavě a dobře se nosí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie sluchátek Level Over, Samsung je nabízí v hnědobílé a černé barevné variantě

Rozměry sluchátek činí 162 × 181 × 70 mm, hmotnost se oproti špuntům logicky výrazně navýšila, sluchátka váží 209 gramů. Potěšitelným faktem je jejich skladnost, pokud začnete pravým náušníkem, můžete je složit do cestovní pozice a vzít je s sebou na cesty v dodávaném cestovním obalu. Na pravém náušníku najdeme místo k připojení 3,5mm jacku a to je vše, nečekejte žádnou redukci šumu na pozadí ani dotykové plochy na náušnících, které nám přirostly k srdci při používání nejvybavenějšího Level Over.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátka vypadají poutavěji až ve chvíli, kdy je sundáte z hlavy, černá barevná varianta se nám líbí více, než „oldskůlová" hnědobílá. Potěší možnost jejich složení, takže na cestách nezabírají tolik prostoru. Matné plasty a umělou kůži na vnitřku náušníků doplňují lesklé plochy na vnějšku

Přívodní kabel na délku 1,2m a disponuje ovladači přehrávání hudby, stejně jako u Level In poskládáme možnost přecházet mezi skladbami, jednotlivá tlačítka se však mačkají jistě a dobře je nahmatáte poslepu. Modul je však až možná moc blízko umístěn u sluchátek, jistě, na zádech je umístěn mikrofon pro vyřizování hovorů, s navlečenou bundou a několika vrstvami oblečení a kabelem vedeným pod ním, budete mít problém. Poměrně prostorově výrazné jsou i konektory jack, u mobilu to nevadí až tolik, jako u sluchátek. Masivním konektorem totiž můžete snadno zavadit o okolní objekty, protože neodhadnete jeho délku, jakou z pravého náušníku vyčnívá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail náušníku, vystlaný týlní most a detail výsuvného a ohýbacího mechanismu

Hudební kvalita se od Level In posunula o řád výše. Potěšíme zejména ty, kteří mají rádi plnou, ovšem nepřehlušenou, basovou složku. Ve spojitosti s ekvalizérem v telefonu pak můžete zvuk doupravit k obrazu svému. Hladké výšky tolik netrápí uši v exponovaných pasážích, středy zní přirozeně a ladí k celkovému uhlazenému zvukovému výstupu. Jedním dechem je třeba dodat, že i při slušné zvukové izolaci nejsou sluchátka určena výhradně do dopravních prostředků ale spíše k poslechu při chůzi a při sezení v exteriérech. Audiofilové v domácích prostředích jistě odhalí jemný šum na pozadí, který je slyšitelný při extrémně nízkých hlasitostech a další možné zvukové nedostatky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ze spodní strany pravého náušníku připojíte konektor jack s ovladači přehrávání na přívodní kabelu

Hlavním konkurentem jsou bezesporu sluchátka Beats Solo 2, každý model se ke zvuku staví jinak, a tak doporučujeme si v prodejně naposlouchat obě sluchátka přímo s vámi oblíbeným stylem hudby. Jako sluchátka k mobilu ve spojitosti s přehráváním empétrojek a *.flac souborů poslouží obě sluchátka velmi dobře. Cena testovaných Level On je stanovena na 4 599 Kč, tedy ve srovnatelné cenové hladině jako Beats Solo 2. Při přímém srovnání rozhodnou detaily.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.--> 

Samsung Level Box

Posledním zástupcem řady Level je hudební krabička, přenosný reproduktor Level Box. Příslušenství je po bočních stranách obehnáno mřížkovaným plastem, který ukrývá vnitřní elektroniku a reproduktory, na spodní hraně je umístěna protiskluzová podložka, horní hrana s ovládacími prvky je vyrobena z kartáčovaného kovu, který na dotyk chladí. Rozměry Level Box činí 164 × 69 × 62 mm, při přenášení je znát, že máte před sebou opravdu kus hudební techniky, reproduktor totiž váží rovných 600 gramů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tiskové fotografie reproduktoru Samsung Level Box

Čtveřice ovladačů na horní hraně plní funkci plynoucí z piktogramů na tlačítkách. První zleva se kliknutím stará o přehrávání a zastavení přehrávání, dvojklik slouží k přecházení mezi skladbami. Plus a mínus jsou určeny k úpravě hlasitosti, dovršení maximální hlasitosti je signalizováno pípáním, když chcete hlasitost ještě trochu zvýšit. Poslední tlačítko s k kolečkem slouží k hlasovému vstupu přes aplikaci S Voice, ta bohužel neumí česky, takže ji ani plnohodnotně nevyužijete. Delším podržení tohoto tlačítka dochází k přepínání režimů reproduktorů. Buď hraje jen přední strana nebo obě zároveň s efektem prostorového 3D zvuku.

Za mřížovím jsou na čelní straně umístěny dva 56mm stereoreproduktory s pasivním chladičem, na zádi je ukryt subwoofer. Čelní strana ještě disponuje zapuštěnou informační LED diodou. Modré blikání signalizuje aktivní hudební přehrávání, červený svit značí nabíjení, zelná naopak plně nabitou baterii. Samotné nabíjení trvá zhruba 2,5 hodiny, na nejvyšší hlasitost, která ve spojení s maximální hlasitostí telefonu už pomalu trhá uši, vydržela krabička přehrávat hudbu po deset hodin. Při průměrné hlasitosti jsme se dostali na výdrž o čtyři hodiny delší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Horní strana s kovovým povrchem je věnována ovladačům hudby, kovové mřížoví na bocích ukrývá samotné reproduktory, stavovou diodu a NFC čip

Zadní strana je osazena zapínacím jezdcem, párovacím tlačítkem Bluetooth, microUSB konektorem pro nabíjení a 3,5mm konektorem jack. Základní možnosti spojení je Bluetooth 3.0 s kodeky Apt-X a SBC, pokud požadujete kvalitnější přenos hudby (zejména pro *.flac soubory), je k dispozici i kabelové spojení jack - jack, při něm ale nepošetříte baterii, protože krabička musí být při reprodukci zvuku vždy zapnutá. Pokud se spolehnete na Bluetooth spojení, můžete pro jeho zapnutí v telefonu a připojení k reproduktoru využít NFC značku na pravém boku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily konektorů a spouštěcího tlačítka na zádi, spodní hrana je pogumovaná aby na rovném povrchu neklouzala. Do ruky se reproduktor době vejde, jeho vyšší hmotnost je ale už znát při delším přenášení

Kvalita hudebního přehrávání je na velmi dobré úrovni, i co se týká hlasitosti, můžete reproduktorem ozvučit na maximální hlasitost i středě velkou místnost. Při přehrávání hudby nám vadí snad jen přepínání skladeb u kabelového spojení, kdy při přepnutí na každou druhou skladbu dojde k hlasitém zapraskání v reproduktoru. Level Box můžete využít i pro firemní konferenční hovory, hlasitý odposlech mikrofonem disponuje i aktivní redukcí šumu. Samsung Level Box se na trhu bude prodávat za 4 199 Kč.

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Diskuze (7) Další článek: Mobilní projektor Touchpico zobrazí dotykový obraz z Androidu i na zdi

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsung Galaxy S5, Potěšitelný fakt, Poslední zástupce, Pravý náušník, Pasivní chladič, Základní možnost, Zbývající příslušenství, Přívodní kabel, Level, Hudba, Postavený model, Směr, Samsun, Pípání