Stříbro v roli skla: vědci udělají z mobilů mikroskopy

Zapamatujte si pojmy metamateriál a superlens. Vědci umí donutit stříbro, aby se chovalo jako sklo. Výsledkem je čočka, která dalece překonává vše, co známe dnes.

Michigan Technological University a Washington University in St. Louis spojily své síly a pracují na fotoaparátu do mobilu, který má umožnit zoomovat až na úroveň jediné buňky. Fotomobily nedaleké budoucnosti by tak vlastně mohly fungovat jako levné mikroskopy.

Klepněte pro větší obrázek
Už dnešní fotomobily působí kolaps trhu s levnými fotoaparáty a vývoj se ani zdaleka nezastavuje!

Základem je perfektní čočka, superlens, což je v optice ustálený pojem a není nereálné ji vyrobit, zatím to však stojí kolem miliónu dolarů. Američtí vědci tvrdí, že ji dokáží vyrobit za zlomek těchto nákladů, a to díky použití metamateriálů. V tomto konkrétním případě je to stříbro, které je na nanoúrovni upravené tak, aby se chovalo jako sklo. Světelné vlny se tak neodráží jako od standardního kovu, ale beze ztráty prochází skrz a výsledné vlastnosti dalece převyšují klasické skleněné čočky.

Klepněte pro větší obrázek
Durdu Güney vede výzkumný tým stříbrné perfektní čočky (obr.: Michigan Tech.)

Hlavním problémem je metamateriální úprava stříbra. Vědci z Washingtonu a St. Louis však myslí, že jsou blízko řešení a během několika let chtějí vypracovat výrobní postup, který by cenu jediné čočky srazil na úroveň dostupnou zezačátku každému profesionálovi, postupně i běžným spotřebitelům. Prvně by padala cena špičkových mikroskopů, což by mělo dopad na výzkum a dostupnost lékařské péče. Později bychom superlens mohli mít v každém mobilu. To by z nich udělalo velmi levné mikroskopy, ale zlepšily by se i jejich optické kvality i při běžném fotografování.

Zdroj: Physical Review Letters, via I Fucking Love Science

Diskuze (18) Další článek: MicFlip a Micro-Flip: kabely s oboustranným konektorem microUSB

Témata článku: , , , Mikro, Michigan, MOBI, Mobil, Str, Běžný spotřebitel, Výzkumný tým, Mobil m, Stříbro