Stuff in Space: unikátní mapa s objekty obíhajícími okolo Země

Už vás někdy napadlo, co vše najdeme na oběžné dráze Země? Z pohledu komunikačních technologií zde určitě budou satelity a družice, minimálně pro televizní společnosti a navigační systémy. Máte ale představu co dalšího okolo Země obíhá a o kolika objektech se to vlastně bavíme? O monitoring všech objektů obíhajících okolo země se stará služba Space-Track.org, kterou provozuje vláda Spojených států amerických. Veškerá data jsou pravidelně aktualizována a zpracována v rámci unikátní mapy Stuff in Space.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Oběžné dráhy okolo Země jsou doslova zahlceny objekty, u některých nových dokonce ještě není známa přesná kategorie. Spousta z nich je odpad a trosky, u kterých se vypočítávají možné kolize. V mapě si můžete vyfiltrovat oběžné dráhy používané u navigačních systémů (zde na obrázku GPS, filtrovat lze i GLONASS a ne moc vyvinuté Galileo). V době psaní článku se nad ČR pohyboval úlomek 2007-042G

A jak vidíte již na první pohled, objektů okolo naší planety jsou tisíce. Modře jsou označeny rakety, červeně satelity a šedá barva značí trosky neboli kosmické smetí. To zahrnuje různé druhy úlomků a vraky družic a dalších těles, které kdysi byly vypuštěny lidmi do vesmíru. Celkem je monitorováno na 150 tisíc objektů. Každý z nich (dokonce i smetí) má svůj jednoznačný mezinárodní identifikátor, určení typu, apogeum, perigeum, sklon dráhy, výšku, rychlost a dobu oběhu. Za projektem Stuff in Space stojí teprve 18letý student James Yoder, který se chtěl naučit více o 3D programování ve WebGL a JavaScriptu. Práci na tomto projektu začal v dubnu, nyní je jeho model používán k predikci pozic objektů okolo Země v reálném čase s přesností na několik kilometrů.

Váš názor Další článek: Mobil není žehlička. Proč se zdráháme zbavit se starých telefonů?

Témata článku: , , , Mapa, Unikát, Družice, Space, Smetí, Oko, Objekt, Úlomek, Kolize, Země, Spáč, Vrak