Vědci z Plzně pomáhali s vývojem chytrých oděvů pro hasiče

Už příští rok by se mohly začít vyrábět speciální chytré zásahové obleky a rukavice pro hasiče, na jejichž vývoji se podíleli výzkumníci Regionálního inovačního centra elektrotechniky (RICE) při Západočeské univerzitě v Plzni. Oděvy jsou opatřeny čidly, díky kterým má velitel jednotky na svém tabletu přehled o tom, co se v daném okamžiku se zasahujícím hasičem děje.

Chytré obleky představili výzkumníci s průmyslovými partnery na veletrhu Interschutz 2015 v Hannoveru, řekl vedoucí výzkumného týmu Aleš Hamáček.

Na vývoji čidel pro zásahový oblek spolupracovali výzkumníci z RICE od roku 2013 s plzeňským výrobcem pracovních oděvů Vochoc. Podle Hamáčka tak vznikl sofistikovaný elektronický systém. „Systém dokáže zobrazit až šest hasičů, kteří se účastní zásahu. Čidla zabudovaná do obleku měří relativní vlhkost, vnitřní a povrchovou teplotu na zásahovém obleku a monitorují základní životní funkce a pohybovou aktivitu hasiče,“ popsal Hamáček. Oblek také umí sledovat okolní prostředí - například dusivé a výbušné plyny. Všechny informace se automaticky přenášejí do tabletu velitele.

 

Čidla zabudovaná do obleku měří relativní vlhkost, vnitřní a povrchovou teplotu na zásahovém obleku a monitorují základní životní funkce

 

Chytrý oblek pro hasiče je bezdrátově propojen se zásahovými rukavicemi, které odborníci z RICE vyvinuli letos se zlínskou firmou Holík International. Rukavice jsou rovněž vybaveny elektronikou pro monitorování povrchové teploty a systémem pro dálkové měření teploty. Naměřené hodnoty ukazují zabudované LED diody a současně se přenášejí do tabletu velitele zásahu. „Uvnitř mají navíc prvky posilující ochranu hasiče, díky nimž stoupla o 120 procent ochrana proti sálavému teplu,“ uvedl Hamáček.

Podle Zdeňka Housara z krajského ředitelství Hasičského záchranného sboru v Plzni bude případné nasazení a využití obleků záležet na jejich testování v konkrétních situacích a také na jejich ceně. Monitorování jednotlivých veličin mají hasiči k dispozici už nyní, a to externími měřiči, které si mohou připnout na oděv.

Podle Hamáčka se už připravuje sériová výroba u obleku i rukavic. Práce plzeňských výzkumníků v oblasti chytrých textilií pro hasiče ale nekončí. Nyní se chtějí soustředit na předvídání tepelné kapacity oděvu a hledání člověka uvnitř objektů jinými systémy než je GPS, který mívá v uzavřených budovách potíže se signálem. Více na: http://e-svet.e15.cz/technika/vedci-z-plzne-pomahali-s-vyvojem-chytrych-odevu-pro-hasice-1206267#utm_source=e-svet&utm_medium=selfpromo&utm_campaign=e15rss#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Diskuze (2) Další článek: O2 v červenci: novinky a 1 000 Kč sleva na LTE mobily

Témata článku: , , Oděv, Sériová výroba, Chytrý, Pro +, Poma, Plzeňský, Zlínsko, Vývoj, Zlín, Okolní prostředí, Životní funkce, Hannover, Oblek