Xiaomi ztrácí. V Číně jej předstihlo Vivo, Samsung se nevešel do Top 5

Trh se smartphony zažívá v posledních měsících zajímavý přerod, kdy zavedení hráči tvrdě bojují o své pozice a značky, o kterých nebylo dřív tolik slyšet, se derou do popředí. Souvisí to s obrovským pokrokem ve výrobě, kterého dosahují zejména čínské značky. Těm se daří vyrábět technologicky špičkové a designově precizní zařízení, jež dokážou nabídnout obvykle až o třetinu levněji než ostatní výrobci. I na obrovském trhu v Číně ale dochází ke změnám.

Dobře to ilustruje značka Xiaomi, která ještě před dvěma lety byla příkladem ambiciózního čínského tygra, jenž i přes soustředění téměř výhradně na domácí trh dokáže prodat velké množství zařízení. Z dnešního pohledu už je Xiaomi hráčem, který nedobývá, ale naopak se musí konkurenci bránit. Ukazuje to analýza prodejnosti smartphonů na čínském trhu od společnosti Canalys za první čtvrtletí 2016.

Prodeje smartphonů v Číně za 1Q16 a meziroční srovnání (data: Canalys)
Klepněte pro větší obrázek

Čínskou jedničkou zůstává sebevědomé Huawei, které je pro Číňany něco jako národní chlouba. Z druhé pozice vytlačil Xiaomi čínský konkurent Vivo, jemuž se meziročně podařilo prodeje takřka zdvojnásobit. Naopak Xiaomi v objemu prodejů kleslo, i přes to, že celý čínský trh stále mírně (o 2 %) rostl. Xiaomi totiž po většinu sledovaného období chyběl v portfoliu výraznější top model, který by přilákal zákazníky. Tím se stalo až na konci února představené Xiaomi Mi 5.

V Číně se během ledna až března prodalo celkově 105 milionů smartphonů, což je zhruba 31 % z celosvětově prodaného objemu. To ukazuje na stále obrovskou a nepolevující sílu čínského trhu. Jinými slovy, kdo uspěje v Číně, má téměř jistou pozici v globální první pětce. Zajímavostí je, že světová jednička Samsung se do Top 5 na čínském trhu tentokrát vůbec nedostala a Applu stačily klesající prodeje iPhonů jen na páté místo.

Diskuze (5) Další článek: Vodafone Roaming: Volání, SMS a internet za symbolických 19 Kč

Témata článku: Apple, Huawei, Samsung, Xiaomi, , , , Cin, #Xiaomi, TOP, Samsun, Páté místo, Klesající prodej, Sam, Meziroční srovnání, Přerod, Domácí trh, Prodejnost, Chlouba, Pře, Tygr, Světová jednička, Předstih,