Z Windows Phone 8.1 na Windows 10 pro všechny? Ano, ale ...

Situace se, zdá se, opakuje. Bohužel. Loni v listopadu potvrdil Microsoft na jednom ze svých Twitterových účtů, že update na Windows 10 bude pro všechny Lumie, které mají na palubě Windows Phone 8.1. To znamenalo, že i telefony začínající s Windows Phone 8, které se na trhu objevily už v roce 2012, budou i o tři roky později mít nejnovější operační systém dnes už známý jako Windows 10 Mobile. I když, asi ne se všemi funkcemi, vzhledem k hardwaru. A hardware zdá se být znovu problémem. A nejen pro Lumie, ale pro všechny smartphony se 4 GB vnitřní paměti.

 

 

Všichni jistě pamatujeme situaci, kdy levnější z Windows Phonů od HTC, Windows Phone 8S by HTC, nikdy nespatřil update na Windows Phone 8.1 GDR1. Ještě hůře na tom byl Huawei Ascend W1, který nepovýšil ani na samotný Windows Phone 8.1 (o obou jsme psali zde). Důvod? Příliš malá vnitřní paměť, konkrétně pouhé 4 GB. Deja vu?

Klepněte pro větší obrázek
Pro update stávajících zařízené s Windows Phone 8.1 je potřeba minimálně 8 GB vnitřní paměti.

Protože na výstřižku z oficiálních stránek Microsoftu nově vidíme jako požadavek pro update na Windows 10 Mobile minimální velikost vnitřního úložiště 8 GB, hrozí reálná šance, že smartphony, jako je Lumia 530, MultiPhone 8400 od Prestigia, Liquid M220 od Aceru, Windows Phone varianta Pixi3 od Alcatelu a další u nás neprodávané značky (Blu, Yezz, Karbon, Kazam) mají prostě smůlu.

Klepněte pro větší obrázek
Na Lumia zařízeních, která se budou prodávat s Windows 10 Mobile, si i v případě 8 GB vnitřní paměti systém ukousne 5 GB. Na současná zařízení se 4 GB vnitřní paměti se tak nejspíše ani pči Over The Air aktualizaci nedostane.

To dokazuje i další výstřižek, který říká, že Windows 10 Mobile zabírají (rozumněj budou zabírat) na nových Lumia zařízení s 8 GB vnitřní paměti 5 GB, na zařízení se 16 GB vnitřní paměti 6 GB a na zařízení s 32 GB vnitřní paměti potom 7 GB. U zařízení se 4 GB vnitřní paměti, navíc ne nových, by to tak mohlo být sice méně, ale o kolik, to nevíme. Stejně tak u ne-Lumia smartphonů by systém mohl zabírat méně, přece jenom aplikací od Nokie/Microsoftu na nich není předinstalovaných ani zdaleka tolik.

Jak to nakonec dopadne, budeme muset počkat do doby, kdy bude update na Windows 10 Mobile oficiálně vypuštěn. A jak se k němu postaví výrobci odlišní od Microsoftu, kterým u Lumie až zase tolik nejde. U Insider Preview, do kterého byla Lumia 530 zařazena, byla pro stáhnutí testovacích buildů nutná přítomnost paměťové karty, tak uvidíme ...

Diskuze (67) Další článek: Apple rozeslal pozvánky. Nové iPhony představí 9. září

Témata článku: Microsoft, , , , , Acer Liquid, Acer Liquid M220, HTC Windows Phone 8S, Huawei Ascend W1, Nokia Lumia 530, Nokia Lumia 530 Dual SIM, Prestigio Multiphone 8400 Duo, Testovací build, Win, Wind, ANO, Over the Air, Pro +, Nutná přítomnost, Phone, Windows!