5G aukce nabírá zpoždění, frekvence mají být přiděleny až v druhé půlce roku 2020

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vydal na svých stránkách stručné oznámení s předběžným harmonogramem aukce frekvencí 700 MHz a 3,5 GHz, označované jako 5G aukce. Celý proces začne až po Novém roce. Původně ČTÚ předpokládal start první fáze vyhlášení výběrového řízení už letos na podzim.

Zajímá vás připojení na poslední míli, stávající rozvoj, podpora státu i budoucnost 5G sítí? Přijďte na konferenci pořádanou časopisem Computer a Živě.cz: Český internet 2020: Připojení na poslední míli. Zbývají poslední volná místa, neváhejte se zdarma registrovat.

Proč dochází zhruba ke čtvrtletnímu zpoždění, není z oznámení úplně jasné. Úřad pouze uvedl, že následující harmonogram zvolil v návaznosti na proběhlou veřejnou konzultaci, na konzultace s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a s ohledem na úkol informovat vládu ČR o konečném návrhu podmínek. Patrně úřad očekává ještě další konzultace a vyjednávání, kvůli kterým by se zahájení první fáze aukce před Vánoci nestihlo.

Rámcový harmonogram „5G aukce“:

  • vyhlášení výběrového řízení (zveřejnění dokumentace): začátek ledna 2020;
  • podávání přihlášek do výběrového řízení: polovina února 2020;
  • zahájení elektronické aukce: duben 2020;
  • vydání rozhodnutí o udělení přídělů rádiových kmitočtů: červenec 2020.

Ani uvedené termíny nemusí být konečné a mohou se v závislosti na dalším procesu přípravy podmínek výběrového řízení změnit. ČTÚ v takovém případě zveřejní aktualizovaný harmonogram.​

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (13) Další článek: Revoluční záznamník. Google Pixel 4 převede zvuk na text a dokáže v něm vyhledávat

Témata článku: , , , , , , , , Konzultace, Výběrové řízení, Zpoždění, Česká republika, Půlka roku, F +, Harmonogram