Americké sankce mají citelné dopady. Huawei chce prodat přístup k 5G portfoliu

Huawei v posledních měsících nemá na růžích ustláno, a zřejmě díky trvajícím americkým sankcím jeho CEO, Ren Zhengfei, oznámil, že zvažuje prodej přístupu k 5G technologiím Huawei jinému subjektu! Součástí veřejné nabídky je i dodatek o tom, že případný nový vlastník nesmí pocházet z Asie, ale ze „západu“. A to znamená, že Huawei (zcela logicky) nechce přeprodat své 5G know-how přímé mobilní konkurenci, zejména Samsungu.

Podle šéfa Huawei bude mít nový vlastník za jednorázový odkup přístup ke stávajícímu portfoliu 5G patentů, licencí, ke zdrojovým kódům, technickým návrhům modemů, antén a také k výrobním postupům. Bude si však moci upravit zdrojové kódy podle svých vlastních potřeb. A nezáleží na tom, zda se bude jednat o stávající či o nově vytvořenou společnost.

Huawei se k odhodlal k tomuto kroku i přesto, že se mu v segmentu 5G stále docela daří. V červnu uvedla jeho síťová divize, že po celém světě získala 50 zakázek na dodávku 5G infrastruktury. Neutuchající sankce ze strany americké administrativy si však zřejmě začínají vybírat svou daň. A tratit na tom bude velmi brzy i mobilní divize. Skládací Huawei Mate X ani nové topmodely Huawei Mate 30 totiž nemají disponovat aplikacemi od Googlu! V telefonech má sice běžet Android, ale má v něm chybět Google Play, YouTube, GMail, Google Maps a další základní aplikace, které jsou u jiných Androidů běžnou součástí hlavní nabídky. Zda se tyto pesimistické spekulace potvrdí, bude jasné již za pár dní.

Vyloučeno však není ani to, že se „vlk nažere a koza zůstane celá“. Huawei by mohl aplikace od Googlu s potřebnými službami umístit na svůj vlastní obchod AppGallery, podobný přístup v minulosti aplikovala i jiná čínská značka Meizu. Případně by služby a aplikace mohly jít doinstalovat z webů třetích stran, např. z APK Mirroru. Ovšem už z příkladu hry Fortnite s podstrčenými a podvodnými aplikačními balíčky je jasné, že by to pro uživatele znamenalo dost velké bezpečnostní riziko.

Huawei v kamionu ukázal současnost i budoucnost 5G technologií:

Zdroj Mobileworldlive, Androidauthority

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (37) Další článek: Pikaču, sporák, nebo kokos. iPhony 11 jsou terčem vtipů, vybrali jsme ty nejlepší

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , , , , , , Americká sankce, ESA, Fortnite, Odkup, Google Maps, Ren Zhengfei, Pór, Asie, E & amp, Huawei Kirin, Vlk,