Apple prý lhal o prodejích iPhonů. Investoři žalují firmu za podvod a požadují odškodné

Apple je veřejně obchodovaná společnost, což znamená, že její počínání podléhá celé řadě pravidel. Jedním z těch zásadních je povinnost informovat o skutečnostech, které mohou ovlivnit budoucí hospodaření nebo ekonomické poměry firmy. Sdružení akcionářů teď žaluje Apple za porušení této povinnosti, formálně by šlo o podvod s cennými papíry.

A nejde o malé peníze. Když Tim Cook v lednu snížil odhad čtvrtletních příjmů na 84 miliard dolarů (původně 89 až 93 miliard), akcie firmy spadly o 10 %, což znamená ztrátu hodnoty firmy o 74 miliard dolarů, tedy asi 1,7 bilionu korun!

Žaloba tvrdí, že Apple dostatečně neinformoval o poklesu poptávky po iPhonech, a požaduje odškodné pro investory, kteří nakoupili akcie dva měsíce před Cookovým oznámením. Právě iPhone je zcela klíčovou produktovou řadou v portfoliu Applu a zajišťuje téměř dvě třetiny výnosů. Nejistotu a nevoli investorů zvedlo už oznámení z 1. listopadu 2018 o tom, že Apple přestane zveřejňovat počty prodaných iPhonů. Investoři tvrdí, že tím Apple plánovaně zakrývá očekávaný pokles.

Pokles prodejů se skutečně dostavil. Čísla už tedy nejsou potvrzená samotným Applem, ale Strategy Analytics uvádí, že za „vánoční kvartál“ roku 2018 se prodalo pouze 65,9 milionu. To je meziroční pokles o 15 %. Na dlouhodobém počínání firmy je však vidět jasná orientace na služby. Zatímco příjmy z prodeje hardwaru klesají, služby rostou a poslední keynote jasně ukazuje, že Apple hodlá tento trend podpořit. Představil totiž hned několik služeb s předplatným na video, hry, noviny a časopisy.

Via MacRumors.com

 

Diskuze (95) Další článek: Už za rok telefon automaticky pošle záchranářům polohu. Znamená to konec mobilů bez GPS

Témata článku: Apple, , , , , , Pokles, Pro +, Kvartál roku, F +, Odškodné, Prodej, Investor, ODS, Law, Počínání, Analytics, Praděd, Žal