ARM zveřejnilo roadmapu. Do roku 2020 se těšte na 7nm jádra Deimos a Hercules

Společnost ARM na svém webu zveřejnila roadmapu návrhů mobilních čipsetů pro nadcházející roky, a je rozhodně na co se těšit. První položkou v nově uveřejněné roadmapě jsou procesorová jádra Cortex-A76, která byla představena letos v červnu. Mají přinést až o 35 % větší výkon oproti Cortex-A75, do výroby mají jít pomocí 10nm a 7nm procesu. ARM se navíc nebojí srovnání s procesory od Intelu.

Již v průběhu příštího roku představí ARM mobilní jádra s kódovým označením „Deimos“. Vyráběna budou 7nm technologií a oproti A76 mají přinést další 15% zvýšení výkonu. Pro rok 2020 se počítá s jádry „Herclues“, která budou vyráběna 7nm a 5nm procesem, ten však musí být nejprve dotažen do zdárného konce. Jádra Hercules mají být o 10% výkonnější, než jádra Deimos, a to jen z pohledu 7nm procesu. 5nm technologie přinese další zvýšení výkonu a také lepší energetickou efektivitu. Ve srovnání s 16nm Cortex-A73 tak budou 5nm jádra Herclues výkonnější až o 250 %.

Je to jasná věc. ARM už od loňského podzimu brojí proti Intelu:

Podle přiložené grafiky očekává ARM u Cortex-A76 stejný výkon jako u loňského 14nm Intelu Core i5-7300U. Zatím však není jasné, kolikajádrová bude muset být architektura Cortex-A76, a zda bude do navrženého tepelného výkonu (TDP) zahrnut i grafický adaptér. Cíle ARM jsou však zřejmé, chce narušit dosavadní hegemonii Intelu, a to zejména u Chromebooků a notebooků s Windows 10. A z narůstající konkurence „dvou kohoutů na jednom smetišti“ vytěží zejména koncoví uživatelé. Čekáme rychlejší vývoj i nepatrný pokles cen čipsetů pro smartphony a notebooky.

Zdroj ARM

Diskuze (1) Další článek: Známe ceny obalů a pouzder pro tabletofon Samsung Galaxy Note 9

Témata článku: , , , , , , Výkon, Rychlý vývoj, Procesorové jádro, Stejný výkon, Jasná věc, Notebook, Kohout, Jádro, Chromebook, Zvýšení výkonu, Čipset, První položka, Koncový uživatel, Velký výkon, Intel Core, Kódové označení, Příští rok, Performance, Grafický adaptér,