Amatérská navigační chyba profesionálního řidiče

Celý článek v angičtině najdete na webu AHN. Píše se v něm o zájezdu za vánočními nákupy do francouzského města Lille. Řidič autobusu se plně spolehnul na svůj navigační přístroj, zadal do něj Lille, klepl na první nález a vyjel. V Schengenském prostoru nejsou žádné hraniční kontroly, takže cestující až ze značky Eidhoven zjistili, že Francii nechali za zády a směřují do Nizozemska. Řidič se však dlouho nenechal vyvést z míry, navigace je přece neomylná. Měl pravdu, vedla ho skutečně do města Lille, ovšem nikoli ve Francii, ale v Belgii.

Je to vtipná historka. Dejte si ale pozor, ať se někdy nestanete aktéry něčeho podobného. I v Česku máme mnoho obcí se stejným názvem, natož v cizině, kde nás navíc mohou splést krkolomné názvy lišící se třeba jedním písmenkem. Před vyjetím je vždy velmi vhodné zkontrolovat cílové místo a třeba i celou naplánovanou trasu na přehledové mapě. Tuto možnost nabízí většina navigačních systémů.

Marně ale přemýšlím, jakou navigaci řidič autobusu použil. Všechny značky, které si vybavuji, vyžadují v prvním kroku zadat zemi. Fulltextové hledání nabízejí jen v rámci jedné země.

Diskuze (16) Další článek: Návod pro GSAK: jak rozdělit české geokeše podle krajů

Témata článku: , Pro +, Profesionál, Řidič, Schengen, Historka