Amazon to s drony myslí vážně. Žádá o povolení u leteckého úřadu

Internetový obchod Amazon udělal další významný krok směrem k „rozvážce“ zboží prostřednictvím bezpilotních letadel. Firma požádala o povolení ke zkušebním zásilkovým letům. Amazon tak chce dobu dodání v některých případech zkrátit na méně než půl hodiny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle vypadá prototyp Amazon Prime Air, je to oktokoptéra napěchovaná senzory. (foto: amazon.com)

Společnost ve středečním dopisu americkému Federálnímu úřadu pro letectví (FAA) uvedla, že vyvíjí letadla, která dokážou vyvinout rychlost 80,5 kilometru v hodině a přepravit náklad o hmotnosti až 2,3 kilogramu. Provozování bezpilotních letadel ve Spojených státech FAA umožňuje výrobcům leteckých modelů a nadšencům. Komerční použití je dosud zakázané. Amazon žádá o výjimku, aby mohl provádět zkušení lety.

Amazon o nasazení dronů mluví už od loňského roku. Šéf firmy Jeff Bezos v minulosti řekl, že balíčky o hmotnosti až pět liber (2,3 kg) tvoří asi 86 % zásilek, jež Amazon odbavuje. Ostrý provoz dronů hodlá Amazon zahájit do pěti let. Dálkově řízené letouny bez posádky mají v budoucnu vyzvednout zásilku v distribučním centru Amazonu a dopravit ji do místa bydliště zákazníků.

Amazon se snaží cestu zboží k zákazníkům zrychlit i jinými způsoby. V několika amerických městech firma zkouší doručování pomocí vlastní rozvážkové služby. Tradiční zásilkové služby, které nyní Amazon využívá, totiž podle internetového obchodu nedokážou zaručit dostatečně rychlé doručení balíků.

 

Diskuze (16) Další článek: YotaPhone: sekundární e-ink displej pod lupou

Témata článku: Amazon, , , Ostrý provoz, Povolení, Komerční použití, Vaz, Úřad, Amazon Prime Air, Prime Air, Významný krok, Dron, Jeff Bezos, Logistika, Let