Americké aerolinky zřejmě nepovolí telefonování za letu

Plán amerických úřadů povolit telefonování za letu narazil na odpor aerolinek. I pokud vládní agentura FAA nakonec používání všech funkcí mobilních telefonů povolí, novinku nezavedou přinejmenším Southwest Airlines a Delta Air Lines. Obě společnosti přitom patří mezi největší aerolinie v zemi i na světě. American Airlines a United Airlines chtějí nejprve zjistit názor svých zákazníků a až poté se rozhodnou.

Klepněte pro větší obrázek
Telefonování na palubě amerických letadel nebude ani přes uvolnění pravidel samozřejmostí

Southwest si udělaly průzkum mezi cestujícími, ze kterého vyplynulo, že 60 procent dotázaných je „zcela proti“ telefonování za letu. Šéf společnosti Gary Kelly při představení průzkumu dodal, že ani jemu osobně se nápad FAA nezamlouvá. Přestože „věci se mění“, v tomto případě „se to nestane“, dodal. Největší americký nízkonákladový dopravce se přitom jinak elektronice na palubě svých letounů rozhodně nebrání. Nedávno zavedl novátorskou možnost posílat SMS zprávy a používat palubní připojení k internetu během celého letu, obojí díky výjimkám od úřadů. O podobné povolení nyní usilují i konkurenční Delta a JetBlue.

Agentura FAA v říjnu rozhodla, že mobilní telefony, tablety a další přístroje už nemusí být vypnuté během pojíždění, vzletu a přistání. Stačí, aby byla přepnutá do módu „letadlo“. Následně s podobným krokem přišla i evropská agentura EASA. Oba úřady nyní testují možnost používat během celého letu všechny funkce telefonů včetně telefonování. Aerolinky budou mít na výběr, zda nová pravidla zavedou, nebo částečně zůstanou u starších, přísnějších předpisů.

Diskuze (16) Další článek: Samsung Galaxy Core Advance: invaze tlačítek [preview]

Témata článku: , , , Vládní agent, Aerolinie, Airlines, Telefon, Telefonování, Nová možnost, Let, Letecký režim, Southwest Airlines, United Airlines, Aero, Delta Air Lines, Podobný krok, Aerolinky, Uvolnění pravidel