Analogová vs. digitální TV: moderna vítězí

Bitva generačních technologií neprobíhá jen u TV přijímačů, ale i na displejích mobilů. Má ještě smysl pořizovat starý analog?

V Japonsku se z televize v mobilním telefonu těší již pár let, u nás se však stává realitou až nyní. Máme v rukou první mobilní telefon na našem trhu s podporou DVB-T, LG HB620T. Ve stejnou chvíli se však objevuje Evolve GX650TV, který naopak přináší analogový televizní přijímač. Oba telefony jsme již podrobili redakčním testům a v každé recenzi najdete stať věnovanou televiznímu přijímači. V tomto článku však na telefony jako takové zapomeneme a zaměříme se pouze na schopnosti příjmu televizního vysílání. Jaké výhody a nevýhody mají oba způsoby? Bude digitální vysílání v mobilech skutečně perspektivní? A co další způsoby, jak dostat na displej telefonu pohyblivé scény? Mohou konkurovat?

Trnitá cesta DVB-H

Příjem televizního vysílání na displeji mobilního telefonu přinesl ve své době operátor Eurotel spolu se spuštěním sítě třetí generace UMTS. Aktuální vysílání bylo digitalizováno, komprimováno a přenášeno prostřednictvím mobilních datových přenosů v síti UMTS. GPRS nebo EDGE totiž nárokům videa nedostačovalo. Takový způsob však měl několik fatálních nedostatků: omezené pokrytí území, malý výběr telefonů, neprůhledná tarifikace a především nízká uživatelská přívětivost vedla k zapomnění této služby.

Již na podzim roku 2006 spustil T-Mobile v Praze testovací síť DVB-H na dobu šesti týdnů. Nedávno jsme pak přinesli informaci o zájmu O2, T-Mobilu a Vodafonu společnými silami usilovat o frekvenční pásma pro provoz digitálního vysílání DVB-H. Zatím však není jasné, kdy ČTU výběrové řízení vypíše. A právě získání frekvenčního pásma je prvotním a nutným krokem pro spuštění DVB-H. Jak si v tomto směru vede svět? Stačí nahlédnout na stránky DVB-H.org a zjistit, že operátory se spuštěným DVB-H spočteme na prstech dvou rukou, a to celosvětově. Wikipedia pak ráda prozradí, kolik telefonů s podporou DVB-H již na trhu je, nebo se v nejbližší době chystá.

Průtahy s přidělením frekvenčních pásem, licencí pro povolení vysílání však zastiňuje ještě jeden fakt: DVB-H bude operátory zpoplatněno. O přibližných cenách v korunách českých se špitalo, jejich výši však nemá po takové době smysl zmiňovat. DVB-H však zpoplatněno bude, a i kdyby to bylo nakrásně pár desetikorun měsíčně, jde o další komplikaci.

Proč nevyužít DVB-T?

Průtahy s DVB-H daly výrobcům dostatek času k vyřešení energetických potíží a uvedením skutečně mobilního telefonu s vestavěným DVB-T přijímačem. Nabízí se otázka, proč tak vůbec činí, proč se nezaměří pouze na DVB-H. Z DVB-T přijímače totiž budou těžit především uživatelé a pak samozřejmě i výrobce. Operátoři však doslova ostrouhají: kdo by platil za DVB-H, když může zdarma sledovat DVB-T? Pokud bude u nás DVB-H operátory spuštěno, vsadím své jablko na to, že se v jejich nabídce telefon s DVB-T neobjeví.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
První telefon s DVB-T přijímačem: LG HB620T

DVB-T má vedle ceny další výhody a opět nám pomůže Wikipedie. Počet zemí, ve kterých již DVB-T funguje, je s DVB-H nesrovnatelný. Pro výrobce to znamená jediné – širší trh, více zájemců a větší prodeje a vyšší zisky. Za zlé jim to mít nemůžeme, vždyť to budeme my zákazníci, kdo ušetří.

Také v naší zemi probíhá postupná digitalizace. V současné době naladíte digitální vysílání na území města Prahy, Brna, Ostravy, na Ústecku a Domažlicku. Kompletní digitalizace by měla proběhnout do roku 2012 a pro podrobnější informace o datech, multiplexech a v nich obsažených kanálech si vás dovolím nasměrovat na tuto stránku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Evolve GX650TV: první u nás oficiálně dostupný telefon s analogovou TV

Dále v článku budeme srovnávat s analogovým televizním vysíláním, nabízí se tedy otázka: pro jej nevyužít? Analogové televizní vysílání má výhodu většího pokrytí území. Nemohu psát o pokrytí kompletním: vysílač Vraní vrch na Domažlicku přestal analogově vysílat již v září 2007 a další budou následovat. Dá se tedy říci, že analogové vysílání není perspektivní.

Souboj technologií

Rozdíly mezi oběma telefony začínají již při samotném vyhledávání kanálů. Evolve samozřejmě umí vyhledat dostupné kanály. Nicméně ze zhruba dvacítky nalezených kanálů funguje slušně jen pár. Takže musíte všechny proklikat a vybrat ty slušnější s náznaky signálu. Pak začíná taneček s ulovením co nejlepšího signálu – různé polohy, natočení antény a podobně. Alespoň, že je odezva v obraze i zvuku na změnu polohy okamžitá.

VIDEO: 241 'Televize v mobilu: analog versus digitál'

Digitální příjem je ve srovnání s analogovým značně komfortnější. Telefon vyhledává dostupné stanice v podstatě okamžitě a ty také fungují. Nacházíte-li se v místě s dobrým příjmem, máte okamžitě k dispozici plnou kvalitu přehrávaného videa. Horší příjem se u DVB-T neprojevuje poklesem kvality jako takové, ale kostičkováním a celkovým zasekáváním obrazu i zvuku. Digitál také na změnu polohy telefonu a antény nereaguje okamžitě, vždy musíte chvíli počkat. U digitálu tedy také není situace jednoduchá, že byste vždy a všude měli perfektní příjem. V Brně měl například znatelně horší příjem dočasný multiplex B (Prima, Óčko, Noe, publicTV, Z1 a ČT4 Spor) ve srovnání s multiplexem A (ČT 1 a 2, ČT 24, ČT 4 Sport, Nova). Jakmile však bude spuštěn ostrý provoz, pokrytí se výrazně zlepší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
DVB-T nabízí nesrovnatelně vyšší kvalitu

Získat kvalitní a koukatelný obraz v analogovém tv přijímači Evolvu bylo takřka nemožné. I při ideálních podmínkách, na vyvýšených místech s výhledem na vysílač, zůstávali na obraze duchové. Také překreslování obrazu pokulhávalo, zde však již mohlo jít o nedostatečný výkon telefonu. A co teprve ve městě? Za dobu testování jsem se pokoušel sledovat televizní vysílání snad stokrát, pouze v několika případech jsem získal alespoň koukatelný obraz. A to nemluvím o příjmu při pohybu, například v tramvaji či automobilu. I v tomto směru si vede DVB-T výrazně lépe. V místech s dobrým pokrytím jsem mohl ujet jak v tramvaji, tak i v automobilu několik kilometrů bez výrazněších výpadků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kvalita analogového příjmu není příliš vysoká

Smrtelnou ránu analogu však digitál zasahuje kvalitou obrazu. Analogový příjem i při výbroných podmínkách obsahuje šum, rozostřenosti se nezbaví nikdy. Zcela propastný rozdíl pak panuje v sytosti a věrnosti barev. V analogu jsou barvy velmi vybledlé a nevýrazné. Všimněte si z ostatních doprovodných fotografií i videa. Digitální obraz netrpí duchy ani šumem a nabízí perfektní ostrost. Text běžící v informačním pruhu přečtete bez nejmenších potíží i na malém displeji telefonu LG.

DVB-T vítězí na celé čáře

Ačkoli se může zdát příjem televize v analogové formě v současné době vhodnější, v praktickém testu jsme se přesvědčili o pravém opaku. Lepší pokrytí území totiž neznamená vždy lepší příjem, prutová anténa zkrátka není pro tento úkol vhodná. Ze stovky testů jsme pouze několikrát získali alespoň trošku kvalitní obraz. Pozor ale, nechceme vinit přímo Evolve. Ve srovnání s běžnými mobilními přijímači analogové TV si nevede špatně.

V přímém srovnání pak DVB-T připomíná profláklý příměr některého z luxusních vozů s plastovým samohybem východoněmecké produkce. Přestože má digitální příjem v mobilním zařízení stále své nedostatky, násobené prozatím horším pokrytím, jednoznačně mu patří budoucnost. A dle mého názoru i zářivější, nežli DVB-H.

Diskuze (21) Další článek: LG KF350: korejská Supernova (preview)

Témata článku: , LG HB620T, Nedostatečný výkon, Vítěz, Moderna, Pokles kvality, Nejlepší signál, Mode, Trnitá cesta, TV +, Uživatelská přívětivost, Analog, Propastný rozdíl, Taneček, Malý výběr, Digital, Digit, Digi TV, Óčko