Černá trojka hudebních smartphonů na vlastní oči a uši (první dojmy)

Nejsou to úplné novinky, ale přesto stojí za všimnutí. Inovovaný model N91 s 8GB harddiskem a modely N73 a N70 v hudební edici mají společného výrobce, operační systém Symbian, své hudební zaměření a černou barvu. Vyplatí se připlatit za lehce inovované verze? Živé fotky!

Kromě elitního modelu N95 představila Nokia minulý týden v New Yorku ještě další tři novinky v řadě N. Nejedná se ovšem o úplně nové telefony, ale pouze o upravené verze stávajících modelů N91, N73 a N70. Všechny dostaly atraktivní černé kryty a více paměti a vytvořily tak minisérii hudebních smartphonů se Symbianem.

Nokia N91: osm giga už má smysl

Pro nejnáročnější hudební fajnšmekry je určen nejdražší model N91. Ten je nově vybavený 8GB pevným diskem a oproti starší verzi s poloviční kapacitou zde dostává pevný disk pádný význam. Do ceny N91 by se totiž snadno vešla cena 4GB paměťové karty a nevýhody mechanického pevného disku by tak byly v podstatě jen na obtíž. V případě 8GB kapacity už lze větší rozměry, hmotnost, spotřebu energie a zvýšené riziko poškození paměťového média při prudkém otřesu tolerovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N91 s 8GB diskem oficiálně

Černá barva tomuto telefonu sluší a opticky jej zmenšuje. Konstrukční zpracování předváděných vzorků bylo na solidní úrovni, i když odsuvná část klávesnice vykazovala znatelnou vůli, stejně jako u námi recenzovaného vzorku s 4GB diskem. V černé barvě a s větším diskem je Nokia N91 o něco atraktivnější, ale přesto nebude žádným trhákem. Větší rozměry a hmotnost, starší typ displeje s horším rozlišením a vysoká cena mnohé zájemce odradí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor 3,5 mm jack je přímo na těle přístroje

Pro připomenutí dodávám, že Nokia N91 má rozměry 113 × 55 × 22 mm a váží 165 g. Pracuje v sítích GSM čtyř pásem a také v 3G sítích UMTS. Displej má rozlišení 176 × 208 bodů a zobrazí 262 tisíc barev. Konektivitu zajišťuje datový kabel do USB portu, Bluetooth nebo také Wi-Fi. Na zadní straně přístroje najdeme 2Mpx fotoaparát a uvnitř již několikrát zmiňovaný 8GB pevný disk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Černá Nokia N91 živě

Tip: podrobné parametry původního modelu N91 (kromě větší kapacity disku je specifikace shodná) najdete na jeho kartě v katalogu mobilů


Nokia N73: roztančete displej 

Daleko více příznivců si jistě získá Nokia N73 v hudební edici. Za méně peněz nabídne daleko lepší displej a fotoaparát, kompaktnější rozměry a pevnou konstrukci. Oželet ovšem musíte obří úložiště dat a také Wi-Fi. Podpora 3G, Symbian třetí generace a většina ostatních funkcí jsou zachovány.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N73 ME

Také Nokii N73 černá prospěla, i když v tomto případě ve mě změna barvy vyvolává nejmenší emoce. Nokii N73 to sluší stejně i v doposud neokoukaných základních barevných variantách. K telefonu v hudební edici ovšem výrobce přibalil paměťovou kartu s kapacitou 2GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Černá Nokia N73 živě

Jak Nokia N91, tak N73 podávají velmi slušný hudební výkon. Drobné korekce zvuku lze doladit ekvalizérem, ale větší zásahy mají za následek citelné zkreslení. V hudebním přehávači jsem si všiml dvou drobných změn. V nastavení můžeme vyvažovat hlasitost jednotlivých kanálů (balance), případně aktivovat funkci "rozšířené stereo" (více prostorového efektu) nebo zvýšený stupeň hlasitosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lehce inovovaný přehrávač hudby - na první pohled žádné změny • ale v nastavení přeci jen nějaké najdeme

V nabídce jsem dále našel dříve neviděnou funkci grafické vizualizace. Přes celý displej si můžete nechat zobrazit v rytmu se vlnící křivku nebo poskakující sloupce. Více vizualizací by mělo být ke stažení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Novinka největší - grafická vizualizace přes celý displej

Tip: podrobné parametry Nokie N73 najdete v katalogu mobilů


Nokia N70: černá omlazuje

Zatímco bych u modelu N73 černou barvu oželel, u N70 jsem jí s nadšením uvítal. Tento starší telefon s ní získal něco na atraktivitě a jistě mu přinese pár prodaných kousků navíc. Poměrně kompaktní 3G telefon se chlubí 2Mpx fotoaparátem, slotem pro paměťové karty, rychlými datovými přenosy a právě také přehrávačem hudby. Vzhledem ke starší verzi Symbanu však není přehrávač tak propracovaný, jako u novějších modelů N91 a N73. Kdo má citlivější uši, pozná o něco horší zvukový výstup a zamrzí také absence ekvalizéru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia N70 ME

Kromě barvy chce výrobce oddůvodnit zvýšenou prodejní cenu hudební edice modelu N70 větší paměťovou kartou přibalenou k telefonu. Ta bude mít kapacitu 1 GB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Černá Nokia N70 živě

Přestože není hudební přehrávač tak propracovaný, jako u novější modelů, umožňuje samozřejmě třídění hudební knihovny podle interpretů a alb, funkce náhodného a opakovaného přehrávání, přetáčení ve skladbách a vytvářet playlisty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehrávač Nokie N70 je beze změn

Tip: podrobné parametry Nokie N70 najdete v katalogu mobilů

Jestli se toto oživení Nokii povedlo ukáží až prodejní výsledky. Na jedně straně budou někteří zákazníci lamentovat, že výrobce nepředstavil nový model a jen oživuje starší, na druhou stranu může být toto počínání vítané. Zvolené smartphony jsou pro přehrávání hudby vhodné a výrobce to jen tímto gestem připomněl. Zákazníci pak mohou ocenit nové barevné provedení a dostatečně velké paměťové karty přímo v balení. Kdo je vypočítavý, oželí černou barvu a chce ušetřit, koupí si starší model a paměťovou kartu zvlášť. Nic mu v tom nebrání.

Diskuze (23) Další článek: Nokia N95: tak fotí 5Mpx fotomobil (ukázkové fotografie)

Témata článku: Nokia, Nokia N70, Nokia N70 Music Edition, Nokia N73, Nokia N73 Music Edition, Nokia N91, Nokia N91 8GB, Trojka, Černá, USI, Cerna, Zvýšené riziko, SMA, Hud