Co nás nutí vyměnit mobil? Nejčastěji pád nebo utopení

Pokud se náš telefon nešťastnou náhodou nezničí, nemáme zas tak velký důvod zařízení měnit. Nejčastějším motivem k nákupu nového smartphonu je totiž pro Čechy zničení starého mobilu pádem nebo utopením ve vodě. Vyplývá to z průzkumu, který si nechal vypracovat virtuální operátor Sazkamobil.

Z průzkumu vyplynulo, že téměř 45 % respondentů vystřídalo za svůj život 5 až 10 mobilních telefonů. Masovým zbožím jsou mobily přitom zhruba posledních 20 let. Pouze 10 % prošlo rukama 10 a více přístrojů. Deset mobilů tak odpovídá výměně zhruba každé dva roky. Časový interval výměny starého přístroje za nový se ale v posledních letech zkracuje.

Více než třetina „mokrých“ nehod

V minulosti zákazníci často čekali, až jim vyprší smlouva s operátorem. V dnešní době je situace jiná. Výrobci uvádějí inovované modely telefonů i několikrát za rok. 44 % dotázaných uvedlo, že důvodem výměny mobilního telefonu byla touha mít nový přístroj s lepšími funkcemi. Ne vždy však lidé mění své mobily kvůli tomu, že by chtěli modernější přístroj.

Nejčastějším důvodem obměny je nefunkčnost telefonu opotřebením a týká se až 60 % respondentů. Za neplánovanou výměnou stojí většinou klasické drobné nehody. Až 50 % zákazníků přiznalo, že jim přístroj spadl na zem. Pád do louže nebo zmoknutí uvádí 20 % a další nejčastější zmíněnou nehodou (16 %) je pád do vany, umyvadla nebo WC. Ztrátu a odcizení citovalo 23 % dotázaných. Následuje nevratné poškození telefonu zavirováním (8 %). Podle údajů Sazkamobilu prý 38 % zákazníků používá antivir v mobilu.

Diskuze (17) Další článek: „Stáhni si a vytiskni večeři.“ Vědci představili 3D tiskárnu na jídlo

Témata článku: , , , , , Mobil, MOBI, Nový přístroj, Časový interval, Touha, Nevratné poškození, , Respondent, Pád, Utopení