Dva v tom: karta a modem pro nejrychlejší 3G data

Hybridní připojení HSDPA-UMTS-EDGE-GPRS nabízí už nějakou dobu Eurotel v podobě své karty Huawei. Je to konkurence pro vlastní CDMA základnu. Vyzkoušeli jsme pro vás zajímavou alternativu, útočníky ze slovenského hnízda: PCMCIA kartu a USB modem bratislavských Zadako.

Vyzkoušeli jsme PCMCIA kartu AirCard 850 a USB modem ZadaCOM 3G+ slovenské společnosti Zadako Wireless Solutions. Obě zařízení slouží k připojení k nejrychlejším datům sítí třetí generace, tedy HSDPA, přičemž umožňují plynulý roaming mezi pomalejšími datovými přenosy v UTMS, EDGE a GPRS.

Pro testování jsme si vybrali síť Eurotelu, hned vysvětlím proč: služba je v současné podobě srovnatelná s Internetem 4G T-Mobilu nebo vlastním CDMA Eurotelu, jenže připojení přes testovanou kartu nebo modem má oproti oběma řešením jednu stěžejní výhodu. Kde není k dispozici vysokorychlostní internet HSDPA, tam automaticky zastoupí UMTS, EDGE nebo alespoň GPRS. Internetové připojení tak máte zajištěno po celém Česku a také v zahraničí. Jen dodám, že výrobu obou zařízení mají na svědomí Sierra Wireless.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
ZadaCOM 3G+ • AirCard 850

Instalace a chod... jedna báseň

Nejprve PCMCIA karta AirCard 850. V balení podobném DVD obalu jsem našel manuál, instalační CD a samotnou kartu s připojitelnou anténkou. Za plastovým výliskem čekal ještě návod pro instalaci, nikoli popis obslužného programu. Karta samotná je prostá jakýchkoli výstřelků. Ani si v tomto směru užít nemůže, vleze se úplně celá do PCMCIA slotu notebooku. A to je skvělé, nic netrčí!

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
AirCard 850 ze všech stran

Vyčnívá jen anténka, která je však snadno odpojitelná od těla karty. Takže je tu konečně možnost přenášet notebook v brašně bez nutnosti vyjímání karty ze slotu. To u karet nabízených Eurotelem není možné, růžový HSDPA modem T-Mobilu rovněž vesele trčí do světa a čeká na poškození.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Anténku je možné odpojit • podlouhlý konektor pro připojení do slotu

Za pomoci přiloženého CD jsem nainstaloval příslušné ovladače, program si řekl o pár potvrzení a bylo hotovo. Zasunul jsem kartu a nastavil anténku do vzpřímené polohy. S ní a s pozicí samotného počítače v místnosti je třeba chvíli experimentovat, poloha má silný vliv na kvalitu příjmu signálu. Pro fungování bezdrátového přenosu je samozřejmě nutné zasunout vlastní kartu SIM, ideálně s datovým tarifem placeným paušálně. Štěrbina PCMCIA karty pohltila SIMku kompletně, telefonní karta šla špatně vytáhnout; na vině byl miniaturní jazýček, který měl po stisknutí kartu SIM nepatrně „vystřelit“ zpět. Na testovaném vzorku nepracoval přesvědčivě, ale bude to nejspíš vada kusu.

Klepněte pro větší obrázek
Místo pro SIM (pod ní je stavová dioda), vedle konektor pro připojení externí antény

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Instalace • nastavení datového profilu • výběr profilu

Ovládací software se jmenuje Watcher. Je přehledný, pracuje rychleji než třeba aplikace ovládající Ubiquam od Eurotelu. Protože máte vloženou vlastní telefonní kartu, umí Watcher přijímat a posílat i textové zprávy a pracovat s adresářem uloženým na kartě SIM.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládací program • v minimalizované podobě • podpůrná aplikace pro sledování připojení

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání velikostí obou přijímačů s platební kartou

Při testování rychlosti downloadu i uploadu pořizujeme screenshoty, takže se můžete sami přesvědčit o výkonech zařízení a porovnat je třeba s vlastním připojením. Oficiální specifikace hovoří o schopnostech AirCard 850 takto:

  • UMTS s HSDPA podporou: 1.8 Mbps downlink / 384 kbps uplink
  • EDGE a GPRS tříd 10: 216 kbps downlink / 108 kbps uplink

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V balení je praktická plastová krabička pro přenášení

Download se pohyboval na velice pěkných hodnotách kolem 800 kbps. V některých místech připojení vyskočila hodnota stahování přes hranici 900 kbps. Upload využíval svých možností naplno, stabilně vykazoval hodnoty na pomezí 330 kbps. Odezva balancovala na 130 ms.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Test downloadu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Test uploadu

Klepněte pro větší obrázek
Test odezvy

Tip: Podrobný test podobné karty od Eurotelu si můžete přečíst v našem dřívějším článku, v tomto zase můžete porovnávat mezi dvěma aktuálně nabízenými řešeními pro připojení k rychlému internetu u stejného operátora.

Modem jen pro sedící na místě

USB modem s názvem ZadaCOM 3G+ je prakticky PCMCIA karta v bleděmodrém, jen na kabelu. Pro jeho chod je potřeba být neustále propojen přes miniUSB rozhraní, a pak je nutné napájet přijímač bez přestání elektrickým proudem z přiloženého adaptéru. Oficiální rychlosti připojení, ve kterých umí ZadaCOM 3G+ pracovat:

  • CSD - 14.4 kbps
  • GPRS - 85.6 kbps
  • EDGE - 236.8 kbps
  • UMTS - 384 kbps
  • HSDPA - 1.8 Mbps

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
ZadaCOM 3G+ ze všech stran

Na spodní straně jsou čtyři pryžové nožičky držící modem spolehlivě na svém místě. Anténa je rovněž demontovatelná, to kdybyste si chtěli pořídit její větší a v příjmu signálu silnější externí variantu. Karta SIM se do modemu vkládá z pravého boku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektory miniUSB a pro napájení • anténka je demontovatelná

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stavová dioda • pryžové nožičky • místo pro kartu SIM

Klepněte pro větší obrázek
Ovládání obstarává opět Watcher

Znovu je tu program Watcher, znovu prakticky stejné výsledky měření. USB modem můžeme doporučit pro připojení ke klasickým stolním počítačům, pokud o takové řešení někteří uživatelé stojí (nemají možnost připojit se klasickým způsobem).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Test downloadu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Test uploadu

Klepněte pro větší obrázek
Test odezvy

Opravdové využití HSDPA bezdrátových přenosů nastává až v případě PCMCIA karty AirCard 850 s přívětivým uživatelským rozhraním, perfektním zarovnáním s tělem přenosného počítače a schopností stabilního svižného připojení v současně nejrychlejších mobilních datech HSDPA.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Diskuze (18) Další článek: Placatý komunikátor Samsung i320 na videu

Témata článku: , , , Pro +, Data, Mode, Telefonní karta, Tom, Karta,