EK odmítla návrh ČTÚ, terminace hovorů je příliš drahá

Evropská komise opět není spokojena s prací ČTÚ. Úřad navrhl strop pro velkoobchodní ceny terminace dvakrát vyšší, než je v jiných zemích EU.

Evropské komisi (EK) se nelíbí návrh Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na snížení velkoobchodních cen za ukončení (terminaci) volání do cizích sítí. Jde o poplatky, které si platí vzájemně operátoři, ale velkou měrou se od nich odvíjí maloobchodní cena hovorových minut pro koncového zákazníka. Právě na něj EK myslí a poukazuje, že ceny navržené ČTÚ by na něj měly nepříznivý dopad. Úřad prý zvolil nesprávnou metodiku na výpočet cen a ceny za ukončení volání jsou stále dvakrát vyšší než ceny ve většině zemí EU.

ČTÚ měl podle Komise nasadit takové velkoobchodní ceny, které neberou v potaz účinné technologie založené na sítích nové generace. Nová regulace cen navržená ČTÚ proto není v souladu se zásadami a cíli telekomunikačních předpisů EU, podle nichž musí členské státy podporovat hospodářskou soutěž a zájmy spotřebitelů v EU. Místopředsedkyně Evropské komise Neelie Kroesová prohlásila: „Evropská komise se snaží o spravedlivou regulaci a nepochybně zajistí, aby regulované sazby za ukončení volání byly ve všech členských státech stanoveny bez zbytečného odkladu na přiměřené úrovni."

U:fon mimo regulaci

Komise kromě toho kritizuje ČTÚ, že jeho návrh regulace velkoobchodních ceny za ukončení volání v pevných a mobilních sítích nepostihuje bez rozdílu všechny telekomunikační subjekty na českém trhu. Podle navrhované implementace ČTÚ se návrh bez dalšího odůvodnění vztahuje pouze na jednu telekomunikační společnost nabízející pevné telefonní linky (Telefónica) a na tři ze čtyř mobilních operátorů na trhu (Vodafone, T-Mobile, Telefónica O2). Například mobilní operátor U:fon nebo někteří poskytovalé pevných linek (kromě Telefóniky) by si mohli účtovat ceny za terminaci vyšší než přikazuje regulace.

Po srpnovém zamítnutí navrhovaného zmírnění regulace širokopásmového internetu je to už druhý případ, kdy Evropská komise využila svého práva zasáhnout do činnosti našeho národního telekomunikačního regulátora. ČTÚ nyní musí do tří měsíců zjednat nápravu. Do té doby nevzejdou v platnost žádné změny z chybného návrhu.

Diskuze (32) Další článek: Nové Lumie to tak tak stihnou pod stromeček, starší zlevňují

Témata článku: , , , , Návrh, Zásada, Termín, Zmírnění, Druhý případ, Vodafon T-Mobile, Hovor, Nová regulace, Regulace cen