Evropa zřejmě ztratila svou nejcennější družici

Envisat – největší civilní družice, která poskytovala nejkomplexnější informace o Zemi – se nehlásí a pro další využití je pravděpodobně ztracena. Satelit se odmlčel 8. dubna a dosud se s ním nepoadařilo navázat spojení. Osmitunová družice však podle odborníků krouží na bezpečné orbitální dráze a její zřícení tak v dohledné době nehrozí.

Evropský satelit zkoumal atmosféru Země, sledoval lámání a trasy ledovců, stopoval ropné skvrny a meteorologům pomáhal s předpovědí počasí. Envisat byl jakousi vlajkovou lodí evropských vesmírných misí. Poskytl také údaje o ničivých tsunami v letech 2004 a 2011.

Původně se chystaly oslavy desetileté služby Envisatu, který z Francouzské Guayany odstartoval 1. března 2002 a délka jeho mise byla stanovena asi na pět roků. Vzhledem k tom, že všechny přístroje fungovaly spolehlivě, operátoři misi prodloužili a družice fungovala dalších plných pět roků. Od 8. dubna však družice neposlala žádné nové údaje a posledním snímkem z její paluby byl radarový záběr Kanárských ostrovů.

Klepněte pro větší obrázek

Satelit je, zdá se, neporušený, odborníci však nevědí, proč stávkuje. K možnosti, že se umoudří a začne znovu spolupracovat, jsou ale skeptičtí; jestliže se nepřepnul do bezpečného režimu a své solární panely nenasměroval na Slunce, nemusí už mít dost energie na spojení se zemí.

Jako citelnou vidí ztrátu družice Jan Kolář, ředitel České kosmické kanceláře. Tvrdí, že z hlediska Evropy zatím není za Envisat náhrada. Podle Koláře existují sice jednotlivé národní programy, ty však nevyvváží komplexnost a univerzalitu Envisatu.

Váš názor Další článek: Galaxy Nexus byl oceněn prestižní cenou TIPA 2012

Témata článku: , , Jan Kolář, Evropa