Fotohádanky: poznáte Česko a svět z letadla?

Pravidla fotohádanek jsou stále stejná. V článku najdete snímky z internetových leteckých map a vaším úkolem je poznat nebo najít místa, která jsou na nich zobrazena.

Jak odpovídat

Do diskuze k jednotlivým snímkům pište pouze náznaky, nikdy přímo název místa nebo jeho souřadnice. Uveďte jen malou nápovědu, ze které bude jasné, že znáte odpověď, ale ostatní zároveň nebudou připraveni o motivaci hledat.

Příklad: Vůbec první fotohádanka ukazovala kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Ždáru nad Sázavou. Do diskuze by potom mohlo přijít například: Architekta pozval opat Václav Vejmluva; Ještě dělal Křtiny, Rajhrad a tak dále; Unesco.

Chceme zkrátka, abyste ostatním hned neprozrazovali správnou odpověď.

Dnešní fotohádanky

Čtyři snímky můžete hledat v internetových mapách Googlu.

Jedna trochu složitější

Pokud by se někomu obrázky zdály příliš jednoduché, pokaždé připravíme ještě jednu lahůdku. Tentokrát se ale bude hledat na celém světě, rovněž na mapách Googlu. Kde je následující místo?

 

Jen pro tvrďáky

Ještě zde máme jeden extraobtížný obrázek. Není na něm žádný známý objekt, nedá se moc čeho chytit. Váš úkol je ale stejný: najít na mapách Googlu nebo pomocí programu Google Earth místo, kde byl tento letecký snímek pořízen. Pokud najdete, napište tentokrát odpověď hned do diskuze pod článkem. Samozřejmě můžete spolupracovat a sdělovat si v diskuzi různé indicie.

Správné odpovědi z minulého kola

1. Slezskoostravský hrad. V blízkosti soutoku Lučiny a Ostravice byl ve 13. století postaven hrad, který měl strážit stezku z Opavy do Krakova. Zajímavostí je, že z důvodu důlní činnosti hrad poklesl o celých šestnáct metrů.

2. Stanoviště radiolokátorů protiletadlové raketové skupiny S-200 VEGA, Rapotice. Tato základna vznikla v roce 1989 jako protivzdušná obrana Brna. K její výzbroji patřily ruské rakety S-200 VEGA s doletem 265 km a výškovým dosahem 40 km.

3. Ruční papírna Velké Losiny. Výroba papíru má svoji tradici v jesenickém podhůří již od konce 16. století. Zdejší manufaktura patří k nejstarším doposud pracujícím podnikům svého druhu v Evropě.

4. Skiareál Špičák. Nejznámnější lyžařské středisko české části Šumavy leží v blízkosti města Železná Ruda. Lyžařům nabízí 8,5 kilometru sjezdovek.

5. Ketelmeer, Nizozemsko. Umělý ostrov uprostřed jezera Ketelmeer slouží jako zázemí pro unikátní projekt čištění dna od kontaminovaného bahna a celkového zlepšování místního životního prostředí.

Diskuze (22) Další článek: O2 v únoru zlevňuje a přidává Sony Ericsson G502

Témata článku: Letecký snímek, Česko, Slezsko, Lyžařské středisko, Foto, Let, F +, Tvrďák, Svět, Obrana