Fotohádanky: poznáte Česko a svět z letadla?

Pravidla fotohádanek jsou stále stejná. V článku najdete snímky z internetových leteckých map a vaším úkolem je poznat nebo najít místa, která jsou na nich zobrazena.

Jak odpovídat

Do diskuze k jednotlivým snímkům pište pouze náznaky, nikdy přímo název místa nebo jeho souřadnice. Uveďte jen malou nápovědu, ze které bude jasné, že znáte odpověď, ale ostatní zároveň nebudou připraveni o motivaci hledat.

Příklad: Vůbec první fotohádanka ukazovala kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Ždáru nad Sázavou. Do diskuze by potom mohlo přijít například: Architekta pozval opat Václav Vejmluva; Ještě dělal Křtiny, Rajhrad a tak dále; Unesco.

Chceme zkrátka, abyste ostatním hned neprozrazovali správnou odpověď.

Dnešní fotohádanky

Čtyři snímky můžete hledat v internetových mapách Googlu.

Jedna trochu složitější

Pokud by se někomu obrázky zdály příliš jednoduché, pokaždé připravíme ještě jednu složitější hádanku. Tentokrát se hledá na celém světě, rovněž na mapách Googlu. Kde je následující místo?

 

Jen pro tvrďáky

Pravidelní čtenáři již vědí, že občas k hádankám přidáme ještě jeden, šestý obrázek. Neukazuje žádný známý objekt, od něhož byste se při rozpoznávání místa mohli odrazit. Je to jednoduše kousek letecké mapy kdekoli na světě, a vaším úkolem je stejně jako v předchozích případech najít, co obrázek ukazuje. Jestli budete znát správnou odpověď, v tomto případě neváhejte a hned ji napište do diskuze. U fotohádanek pro tvrďáky se hraje o vítězství.

Správné odpovědi z minulého kola

1. Základna vrtulníkového letectva, Přerov. Dříve všestranná vrtulníková základna byla v rámci reorganizace armády redukována a dnes se zde nachází pouze dopravní vrtulníky typu Mi-17/ Mi-171Š.

2. Kozákov. Nejvyšší horou Českého ráje je 744 metrů vysoký čedičový vrch Kozákov. Rozhledna měří 40 metrů a byla postavena ve spolupráci KČT a Armády ČR.

3. Loď Hermes, Praha. Od února 2007 slouží pražským bezdomovcům speciální loď, na které naleznou ubytování a nejnutnější sociální zázemí.

4. Skokanské můstky, Lomnice nad Popelkou. V areálu se nalézá několik můstků vybavených umělým povrchem, který dovolí skákat i v létě.

5. National Defense Reserve Fleet, Suisun Bay, USA. Lodě všech možných tříd, kotvící bok po boku poblíž San Franciska, tvoří část záložní flotily USA. Ačkoli jsou nyní zakonzervovány, mohou být během dvaceti až sto dvaceti dnů opět uvedeny do provozu.

Diskuze (16) Další článek: Letošní CeBIT z mobilního pohledu

Témata článku: Let, Rozhledna, Česko, Tvrďák, Foto, Svět, F +, Hermes