Garmin možná nabídne doživotní aktualizace map

Není to ověřená informace, i když web YourNav.com o ní píše jako o hotové věci. Garmin u svých nových přístrojů údajně za jednorázový příplatek ve výši 119 eur (2 900 Kč) nabídne doživotní aktualizace map. Každého čtvrt roku budou mít uživatelé k dispozici nový upgrade s nejnovějšími mapovými daty od Navtequ. A to po celou dobu, co bude navigační přístroj fungovat.

Uvidíme, zda to bude přesně tak, jak YourNav píše. Na nějaký krok Garminu ve věci aktualizace map se ale čeká už velmi dlouho. S ročními upgrady v době, kdy konkurenti aktualizují každého čtvrt roku, se Garmin už ztrácel.

Jsem zvědav, jak budou nové aktualizace distribuovány. Garmin totiž dnes nepoužívá internet, mapy se vždy dodávají na optickém disku. To by ale nebylo možné dělat každého čtvrt roku. V podmínkách bude jistě také zmínka o omezení závislém na životnosti mapové platformy. Za deset let budou mapy na sto procent jiné a současné přístroje s nimi nebudou kompatibilní. Tak dlouhou Garmin asi nebude moci držet záruku stále aktuálních map.

Je také jasné, že tato nabídka se určitě bude týkat pouze oficiální map, v Evropě tedy produktu City Navigator. Ostatní mapy, jako je třeba český Atlas Czech nebo turistická mapa Topo Czech, si určitě zachovají svůj způsob aktualizací.

Jak jsem psal, je to zatím jen neověřená informace. Myslím si ale, že se této nabídky od Garminu opravdu dočkáme.

Diskuze (15) Další článek: Jak rychle umíte psát SMS?

Témata článku: , , Turistická mapa, Akt