Garmin nabídne svou navigaci pro Android i iPhone

Po oficiálním ukončení vzájemné spolupráce Garminu a Asusu oznámil Garmin záměr vytvořit svou navigační aplikaci i pro ostatní platformy. Nepadla sice konkrétní označení, nicméně lze vytušit, že půjde především o platformy iOS, Android, Windows 7 a možná i Symbian. Jde o zcela logický krok. Někteří původní výrobci automobilových navigací tak již učinili (TomTom, Navigon), jiní šli zase cestou opačnou – začali s aplikací pro mobily a přešli na výrobu navigací (český Dynavix).

Garmin by byl sám proti sobě, kdyby svou kvalitní navigační aplikaci pro chytré telefony neupravil. Je zřejmé, že právě chytré telefony kanibalizují na jednoúčelových automobilových navigacích a jejich prodeje klesají. Uživatelé zkrátka preferují více funkcí v jednom zařízení a pádným důvodem bývá i cena. Naopak prodeje navigačních aplikací pro chytré telefony rostou, o to víc díky pohodlným prodejním kanálům přímo v telefonech (App Store, Marketplace, Market apod.). K tomuto trendu přispívá i skutečnost, že téměř všechny současné chytré telefony disponují GPS přijímačem, dostatečnou kapacitou paměti a výkonnějším hardware, než mají jednoúčelové navigace.

Nehrozí však, že by se Garmin spřáhnul s některým z výrobců, podobně jako TomTom s HTC. Asus má dle slov svého šéfa Jonneyho Shihy výhradní právo pro předinstalaci navigační aplikace Garminu ve svých telefonech.

Diskuze (13) Další článek: Mobilní platby jinak: jak kávomaty připravily operátory o provize

Témata článku: , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Android i iPhone, Pro +, Pádný důvod, #Android,