Garmin Nüvi 250W: trochu větší princ (test)

Exkluzivní test! Garmin v červenci začne prodávat vylepšené Nüvi 250W. Má jasný a nyní i širokoúhlý displej, ostatní funkce vycházejí ze současného Nüvi 250.

Klíčové vlastnosti

  • jednoduchost
  • rozumná cena
  • turisticko-automobilová mapa ČR, možnost zdarma získat silniční mapu
  • mapa celé západní Evropy v ceně
  • široká nabídka dalších map: oficiálních i uživatelských
  • stále malé rozměry a hmotnost
  • citlivý GPS přijímač

Hlavní nedostatky

  • pomalejší zapínání
  • větší orientace na pěší turistiku v mapě Topo Czech
  • stále špatné mapy ČR od Navtequ
  • menší možnosti nastavení, například údajů na mapě

Garmin Nüvi 250W: ve zkratce
předběžná cena 10 000 Kč
typ navigace přenosná navigace
rozměry 122 × 74 × 20 mm
hmotnost 173 g
GPS přijímač neznámý
displej 95 × 54 mm, 480 × 272 bodů, aktivní, TFT, dotykový
paměť flash, paměťová karta (SD)
mapy České republiky Picodas Praha
mapy Slovenska Conan
3D zobrazení mapy ano
česká nabídka ano
česká hlasová navigace ano
doprava RDS-TMC ne
Podrobné parametry najdete v katalogu autonavigací

Na první dva odstavce si možná vzpomínáte. Pocházejí z článku o Garminu Nüvi 250, který jsem na Navigovat.cz vydal před deseti dny. Tentokrát znovu půjde o Garmin, znovu o Nüvi, znovu o číslo 250, za kterým je ale nová přípona W. Garmin totiž minulý týden představil vylepšený model Nüvi 250W, který vychází z původního přístroje a přidává mu hlavně širokoúhlý displej.

Nüvi 250W se začne prodávat až začátkem července. Měl jsem ale exkluzivní možnost strávit s ním víkend v autě, proto už dnes mohu nabídnout tento článek. Pokud jste si vzpomněli na první odstavce, povědomé vám přijdou i další řádky. Plně totiž vycházím ze staršího článku o Nüvi 250 a upravuji jej pro dnes testovanou novinku. A také srovnávám. Aby to bylo zajímavější, sejmul jsem naprosto stejné displeje jako v předchozím testu, můžete proto porovnávat, o kolik víc informací dostal Garmin na širokoúhlý displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin Nüvi 250W

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin Nüvi 250 (oba přístroje jsem netestoval současně, takže nemám fotografie vedle sebe)

Testovaný Garmin Nüvi 250W se bude prodávat za cenu těsně pod deseti tisíci korunami. Přesnou částku zatím neznám, přístroj se do prodeje dostane až za pár týdnů. České zastoupení výrobce ale očekává cenu kolem 349 eur, což se blíží právě k deseti tisícům korunám. Neměl jsem k dispozici finální vzorek a napřed jsem ani neuvažoval o tom, že by výsledkem víkendové jízdy byl článek tohoto typu. Garmin se ale choval naprosto korektně, jako prodejní kus, a nebylo proto nutné váhat s vydáním. Takže jsem nakonec změnil názor.

Může být menší, ale ne s tímto displejem

Nové Nüvi 250W je kvůli zvětšenému displeji rozměrnější než předchůdce, měří 122 × 74 × 20 mm. Srovnejte to s 97 × 71 × 20 mm současného Nüvi 250. Stále to ale je malý navigační přístroj. Zejména díky své tloušťce se snadno přenáší v tašce nebo i v kapse. Hmotnost 173 g je také vyšší než 147 g předchozího modelu.

Design nových Nüvi mi osobně nepřijde nijak objevný, to se ale vlastně nedalo říct ani o starší stříbrné krabičce. Je však třeba uznat, že první řada Nüvi svými rozměry, zejména tloušťkou, předstihla řadu konkurentů. Tmavé těleso Nüvi 250W navíc může být na palubní desce praktičtější.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obě dvě Nüvi v ruce: vlevo 250W, vpravo 250

Hlavní konstrukční změnou je vměstnání antény dovnitř přístroje. Už není výklopná jako u starších modelů Nüvi. Má to menší nevýhodu v nemožnosti vypnout GPS přijímač pouhým zaklapnutím antény, příjem signálu se ale dá vypnout softwarově, zapnutím simulátoru. V místnosti Garmin po nějaké době usoudí, že žádné družice nenajde, a vyzve uživatele k rozhodnutí, zda vyhledávat dál.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V držáku ukazuji starší Nüvi, u širokoúhlého modelu je ale konstrukce i upevnění úplně stejné • ze zadní strany

Jediným ovládacím prvkem je vypínač. V jednom směru nabízí funkce pro zapnutí a vypnutí přístroje, v druhém zámek displeje. Není mi ale moc jasné, k čemu by se dal využít. MP3 přehrávač totiž v těchto nejlevnějších Nüvi chybí a k ničemu jinému se podle mého názoru zámek nehodí. Zastoupení Garminu oponuje možným využitím zámku při turistice: například když jdete s přístrojem pěšky a dáte ho do kapsy.

Zapnout, teď

Se zapínáním souvisí rychlost startu přístroje. Po mnoha testech navigačních zařízení postavených na platformě Windows CE mi pomalé startování Garminu trochu vadilo. Zatímco navigátory Mio, MyGuide a podobné typy se po zapnutí okamžitě objeví přesně tam, kde jste je vypnuli, Garmin pokaždé startuje od začátku. Trvá mu to přes dvacet sekund (jiný přístroj patnáct sekund). Nechci z toho samozřejmě dělat aféru, dvacet sekund je relativně krátká doba, na okamžitý nástup systémů s Windows CE jsem si ale rád a rychle zvyknul.

Klepněte pro větší obrázek
Detail reproduktoru a konektoru

Mapy jsou uloženy ve vnitřní paměti o kapacitě 2 GB; uživateli je z toho dostupných asi 1,5 GB. S počítačem se přístroj propojí standardním USB kabelem. Garmin se objeví jako další disk a lze do něj nahrávat mapy a navigační data z programu MapSource. Jinak lze využít také libovolný správce souborů.

Veškeré další ovládání je na dotykovém displeji. Má matný povrch, dostatečně citlivou dotykovou vrstvu a velmi silný jas. Na displej se sahá prstem, všechny prvky jsou dostatečně velké; díky širokoúhlému displeji ještě větší než dřív. Činná plocha displeje má rozměry 95 × 52 mm a rozlišení 480 × 272 bodů. Srovnejte to s rozměry 70 × 52 mm a rozlišením 320 × 240 bodů u Nüvi 250. Novinka má o 36 % větší plochu displeje a o 70 % více obrazových bodů, tedy v důsledku i jemnější obraz.

Má širokoúhlý displej u navigačního systému smysl? Tvrdím, že ano, protože pomáhá k lepší orientaci v silnicích těsně před vozidlem, je s ním vidět trochu „za roh“. Na druhé straně se objevují názory, že řidič potřebuje vidět spíš dopředu. Ale i když tuto vlastnost Garminu později v článku trochu zkritizuji, raději jako řidič beru širokoúhlý displej než malý formát. Orientuji se na něm lépe.

Ještě jednou upozorňuji, že jsem do článku sejmul stejné displeje jako u nedávného testu Garminu Nüvi 250. Můžete proto porovnávat rozložení prvků na displejích různé velikosti. U následujících dvou obrázků nechám na ukázku oba dva. Nehleďte na velikosti náhledů, skutečná velikost se zobrazí až po klepnutí.


Garmin Nüvi 250W: hlavní nabídka: bez navigace a během navigace

 
Garmin Nüvi 250: hlavní nabídka: bez navigace a během navigace

Mezi denním a nočním režimem zobrazení se dá přepínat manuálně. Dá se ale také vybrat automatická změna, kdy Garmin režimy přepne v závislosti na západu a východu Slunce. Jas displeje lze ovládat v jedenácti stupních.


Nastavení jasu displeje


Článek pokračuje v další kapitole: mapy ČR a světa, Garmin při turistice

Témata článku: , , Dobrý přehled, Krátká doba, Česká mapa, První řada, Test, Automatická změna, Rychlý odkaz, Jednoduchá navigace, Psací stroj, Kvalitní pokrytí, Česká klávesnice