Garmin začíná vyrábět mobily: představil Nuvifone

Garmin včera představil svůj první další mobilní telefon: Nuvifone. Je to vlastně navigace kombinovaná s mobilem, a pokud Garmin chce prorazit, navigace určitě nebude ošizená. Kromě obecných informací zatím nejsou známé podrobnosti. Cítím ale trochu jiný přístup než u některých výrobců mobilních telefonů, pro které je nejdůležitější mobilní část, a zbytek se přidá, aby se neřeklo a aby bylo o čem psát v tiskové zprávě. Možná přeháním; možná se mýlím; možná to Garmin vezme za opačný konec a místo doplňkových funkcí tentokrát odbude mobilní část. Ale třeba to naopak dopadne nad očekávání dobře a univerzální zařízení plně nahradí jednoúčelový mobil i jednoúčelovou navigaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin Nuvifone

Zatím víme, že Nuvifone bude mít třiapůlpalcový dotykový displej. Prostředí trochu připomíná navigace Nüvi, trochu se možná inspiruje iPhonem. Na hlavní obrazovce budou tři hlavní odkazy: telefon, hledání, navigace. I tady je vidět určitá spojitost se stylem ovládání Nüvi. Pro hledání Garmin využije službu Google local search, prostředí navigace – a věřím, že i funkce – vypadá stejně jako u jiných navigací Garminu. Stejné budou i mapy, podle prohlášení se zdá, že uvnitř bude vedle sebe nahraná Amerika, západní i východní Evropa najednou. Smartphone bude podporovat 3G i HSDPA, má vestavěný prohlížeč internetu, fotoaparát a další obvyklé funkce současných mobilních přístrojů.

Klepněte pro větší obrázek
Navigace s Nuvifonem

Garmin bude svůj nový navigační mobil vystavovat na únorovém GSM kongresu v Barceloně. Nuvifone by se podle současných plánů měl začít prodávat ve třetím čtvrtletí letošního roku, cena však zatím nebyla zveřejněna.

Prohlédněte si další ukázky uživatelského prostředí:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Oprava

České zastoupení Garminu mě upozornilo, že Nuvifone nebude první mobilní telefon od Garminu. První bylo zařízení NavTalk, který byl dokonce celosvětově prvním mobilním telefonem s integrovaným GPS přijímačem. NavTalk pracoval na amerických frekvencích, první GSM telefon se značkou Garmin měl označení NavTalk II GSM. Prodával se i v České republice a o tomto telefonu jsme dokonce psali na MobilManii.

Diskuze (14) Další článek: Iqua Sun: Bluetooth sluchátko se solárním dobíjením

Témata článku: MOBI, Opačný konec, První GSM, Mobil, Pře