Geocaching: hra pro mozek, nohy a vaši GPS

Zcela zásadní jsou pak informace v bloku přímo pod názvem keše.

V prvním řádku vidíte autora a datum, kdy byla keš ukryta. Druhý řádek za slovem Size označuje velikost schránky. To je důležitý údaj, protože na místě byste měli vědět, jak velký předmět hledáte.

Nesmírně důležité jsou také informace Difficulty a Terrain. Hvězdičky označují, jak je složité keš objevit (Difficulty) a jak náročné je, abyste se k ní vůbec dostali (Terrain). Jedna hvězdička označuje jednoduché skrýše, na pět hvězdiček jako začátečníci raději zapomeňte.

Oba dva parametry rozlišujte. Obtížnost odpovídá tomu, jak dobře je keš ukrytá. Skrýš může být klidně na rovném vybetonovaném parkovišti, kam se dostanete autem (Terrain jedna hvězdička), ale tak dobře schovaná, že ji třeba vůbec nenajdete. Příklad: keš Rilassamento Totale. A opačný extrém: snadno odhalitelná keš na vrcholu třítisícovky, kam není přístup bez lezeckého vybavení a silné dávky odvahy (9 Summits – Voralrberg).

Na stránce následuje různě dlouhý popis od autora keše. V příkladu, na který se díváme, je popis extrémně krátký. Jindy si můžete o daném místě nebo keši přečíst i několik stránek. U multi a mystery keší (viz dále) je zde také návod, jak najít finální souřadnice.

Pod popisem je u titulku Additional Hints obvykle nápověda. Je zašifrovaná jednoduchou substitucí znaků. Klepnutím na odkaz Decrypt nebo pomocí dešifrovací tabulky ji přečtete. Je na vás, jestli nápovědu prozkoumáte rovnou, anebo půjdete hledat bez ní. V druhém případě se k ní můžete dostat i přímo u keše, z wapových stránek wap.geocaching.com (opět ale musíte znát kód waypoint).


Na pohled nesmysly, ale stačí stisknout tlačítko Decrypt a objeví se nápověda, kde hledat

Dole na stránce jsou potom tzv. logy. Jsou to zápisky cacherů, kteří už skrýš našli, anebo naopak nebyli úspěšní. Vyplatí se je pročíst. Standardně je vidět jen posledních pět záznamů, všechny zobrazíte odkazem View them all on one page úplně dole.

Tip: Další popis stránky na geocaching.com najdete v české encyklopedii geocachingu.

Ještě najít parkoviště

Pročetli jste informace a vybrali keše, ke kterým chcete jít. Jejich souřadnice už také máte nahrané nebo přepsané do GPS navigátoru. Případně jste si vytiskli celé stránky se zadáním (nepřehlédněte odkaz s ikonku tiskárny). Ještě ale zbývá naplánovat, jak se ke keším dostat: kam přijet autem, na kole nebo jinak.

V tomto okamžiku se znovu dívám na internetovém nebo používám program Garmin MapSource. Klepnutím se poloha keše ukáže na digitální mapě a můžete se podívat, jak to v okolí vypadá. Zkuste se na internetové mapě přepnout také do leteckého režimu. Na mapě najděte nejvhodnější místo, kde zaparkovat, odkud přijet apod. Můžete si také uložit souřadnice těchto míst.

Plánování je u konce. Stačí se obléct, zkontrolovat baterie v GPS a mobilu, nastříkat na sebe repelent proti hmyzu a klíšťatům – a vyrazit.

Postup, který jsem popsal, v žádném případě není jediný správný. To, co vyhovuje mně, nemusí vyhovovat ostatním. Časem si pro plánování určitě najdete své vlastní metody.

Dorazili jsme blízko keše

Přeskakuji dopravu a někdy i dlouhé putování na místo se skrýší. Šipka na GPS vám ukazuje, že zbývá už jen pár metrů. A vy pořád nic nevidíte. Kde může keš být?

Napřed ještě spoléhejte na přístroje. Choďte sem a tam, sledujte, kam šipka GPS ukazuje, obcházejte toto místo a zpřesňujte tak jeho polohu. Když budete mít štěstí, keš bude v oblasti o průměru několika metrů. Často ale štěstí chybí a pro dohledání zůstane prostor třeba 10 × 10 m nebo i větší. Potom nezbývá než kousek po kousku prozkoumat všechna místa, kde by schránka mohla být uložena.

Keš se ukrývá tak, aby nebyla vidět. Kolemjdoucí mudlové ani v nejmenším nesmí tušit, že na místě, kam se zrovna dívají, je poklad. Nesmí to vědět.

Jaké jsou nejčastější úkryty keší? V přírodě se dívejte do dutých pařezů, pod vystouplé kořeny stromů, do dutin ve kmenech, pod keře a kameny. Někdy se hodí také zvednout hlavu. Ve městech jsou skrýše variabilnější, už proto, že se zde ukrývají hlavně malé objekty. Takže to mohou být také nejrůznější škvíry, využívá se magnet a přichycení třeba k dopravní značce, nebo lepicí páska. Při ukládání keší se ale nikdy nic neničí. Využívá se přirozených skrýší, které se nanejvýš utěsní kameny, listím nebo větvemi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Keše mohou být i takhle malé, a klidně ještě menší • někdy se vyplatí i pohled vzhůru

Při hledání je dobré snažit se vžít do kůže autora keše a přemýšlet, kam byste ji asi na jeho místě schovali. Tam hledejte nejdřív. Jakmile najdete pár desítek a stovek keší, dostaví se vám jakýsi „geosmysl“. Podíváte se, a hned uvidíte.

Keše jsou tvořeny schránkami s pevným víkem, aby se do nich nedostala voda, zvířata nebo hmyz. Pro ochranu se ještě často balí do plastových sáčků, byť se do dneš už považuje za přežitek a upřednostňují se různé vodotěsné krabičky.

Když keš nenajdete, svět se nezboří. Vraťte se k ní někdy jindy. Potom třeba jednou sáhnete a bude na světě. Pokud jste keš našli, před samotným vyzvednutím se znovu podívejte, jestli vás nesleduje někdo nepovolaný.

Co vzít a co nebrat

V keši najdete několik druhů předmětů. Ten nejdůležitější je tzv. logbook. Je to sešitek anebo papír s vytištěnými políčky, uložený často ještě v samostatném sáčku. Do logbooku zapište svůj nález: datum a čas, svoji přezdívku, někdy použitou GPS a také poznámku. Do ní se můžete svěřit se svými dojmy a zážitky při hledání, jak to bylo těžké nebo lehké. Autor keše bude rád, když mu ve své poznámce za jeho práci poděkujete.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Různé podoby logbooků

V logbooku bývají také položky nazvané In a Out, případně se očekává, že je dopíšete sami. Uvádí se sem věc, kterou ze schránky vezmete, a věc, kterou na oplátku vložíte. Většinou jde o drobnosti, jako jsou nejrůznější figurky, autíčka, odznaky, ale někdy i cédéčko nebo hodnotnější věci.

Klepněte pro větší obrázek
Texty v logbooku

Úroveň „pokladů“ v keších bohužel není moc dobrá, většinou jde o drobné nesmysly, takže hodně cacherů vůbec nemění. Výměnné obchody jsou ale velmi atraktivní pro děti. V každém případě ctěte zásadu, že se do keše vkládají předměty stejné nebo vyšší hodnoty, než jste sami vzali, aby celková hodnota schránky zůstala zachována. Co nádob nikdy nevkládejte jídlo a další věci, které se mohou zkazit či lákat zvěř a hmyz. Zakázány jsou také nebezpečné předměty: nože, náboje, zapalovače, zápalky ... a rodiče budou určitě rádi, když zrovna keš nebude místo, kde svým dětem budou muset vysvětlovat, co je to kondom.

V keších někdy najdete předměty, u kterých je na řetízku plechový štítek. Anebo také atraktivní kovové, jakoby pamětní mince s vyraženým kódem. Toto nejsou věci na výměnu. Jedná se o tzv. travel bugy nebo geocoiny, a dále v článku se o nich dozvíte víc. Z keše samozřejmě neberte ani logbook, tužku nebo jiné psací potřeby, ani ořezávátko.

Keš pečlivě zavřete, zabalte do ochranných sáčků a vložte zpět. Vždy na původní místo. Dobře jej zamaskujte, aby skrýš nebyla vidět – třeba i lépe, než jste sami našli. Opět platí: pozor na mudly.


Článek pokračuje v další kapitole: zápis na internetu, typy keší, travel bug a geocoin

Témata článku: , , , Celková hodnota, Oficiální termín, Šestimístný kód, Dopravní prostředek, Hlavní stránka, Vaš, Důležitý údaj, Hromadná doprava, Matrjoška, Harry Potter, Druhý řádek, Krátký film, Hlavolam, Opačný extrém, Premiové členství, Původní místo, Kondom, Listí, Bubbles, Hra, Morse, Dobrý signál