GeoKačer 2008: studentská soutěž v geocachingu (rozhovor)

V Olomouci právě probíhá zajímavá soutěž GeoKačer 2008. Je postavena na myšlence geocachingu a soutěží v ní olomoučtí středoškoláci. Cílem projektu je zpopularizovat geoinformatiku mezi případnými uchazeči o studium na vysoké škole.

S vedoucími akce GeoKačer 2008 jsem vedl e-mailový rozhovor. Na otázky odpovídají Jiří Pánek a Vít Pászto:

Pro koho je akce GeoKačer 2008 určena a jaký má cíl?

Akce je určena primárně pro středoškoláky Olomouckého kraje, ale jinak je samozřejmě otevřena i pro středoškoláky mimo Olomoucký kraj. Máme v soutěži mimo jiné i účastníky z Rožnova pod Radhoštěm, takže vzdálenost určitě není limitujícím faktorem k účasti. Pravidla jsou postavená tak, aby nikdo nebyl v nadměrné výhodě hned při startu soutěže.

Cílem akce je zpopularizovat geoinformatiku formou hry geocaching. Chceme ve studentech a potencionálních uchazečích o studium na vysoké škole vzbudit zájem o IT a GIS (geografické informační systémy). Věříme, že právě geocaching je zajímavým spojením přírody, GPS, IT a dobrodružství. Rovněž chceme, aby každý přihlášený něco získal – ať už to je nějaká cena, či neformální informace o studiu na VŠ, poznání nových lidí. Anebo se účastník prostě „jen“ podívá na místa ve svém okolí, o kterých mnohdy ani netušil, a něco se o nich dozví.

Mohou se zájemci ještě přihlásit?

Určitě se mohou stále hlásit. Soutěž je otevřená pro všechny středoškoláky prakticky po celou dobu soutěže. Navíc můžeme i poskytnout GPS přijímač pro ty, kteří žádný nevlastní a přesto by se chtěli zúčastnit. Koneckonců počáteční série skrýší je lehce k nalezení i bez GPS.

Tímto bychom rádi pozvali všechny, kteří mají zájem se zúčastnit, ať se nám co nejdříve přihlásí na e-mailu geokacer2008@seznam.cz. Soutěž sice již začala, ale kdo se přihlásí do konce února, získá navíc dárek. Přihlašovat se mohou týmy v počtu 1–4 členů, zasláním názvu týmu a jmen účastníků na výše uvedenou adresu. My jim poté budeme zasílat souřadnice s úkoly týkajících se založených skrýší.

Soutěžní keše jsou zakládány odděleně, běžní geocacheři se k nim nedostanou. Bude to tak napořád?

Nebude. Do budoucna plánujeme po domluvě s reviewery uvolnit keše i pro ostatní; zatím jsou však omezeny jen pro účastníky soutěže. Vybereme ty nejzajímavější keše, které samozřejmě splní bezezbytku podmínky pro umístění, jež jsou dány pravidly. Bude to jakási GeoKačerská série, a jsme zvědaví, jak na ni budou ostřílení geocacheři reagovat.

V logu akce GeoKačer 2008 byly prvky z loga hry geocaching. Je to tedy oficiální projekt posvěcený firmou Groundspeak, která geocaching zastřešuje?

Co se týče loga, byli jsme v jednání s firmou Groundspeak, ale k dohodě nedošlo, proto jsme i změnili logo soutěže, abychom neporušovali žádná pravidla jeho užití. Nicméně režie celé soutěže je v souladu s principy celosvětové hry geocaching a v tomto duchu se snažíme naše soutěžící vést.

Ačkoli nám bylo vytknuto množství sponzorů a partnerů, tak se z naší strany v žádném případě nejedná o komerční aktivitu. Chceme prostě, aby si každý soutěžící něco odnesl. Ať už propisku nebo zájezd kamkoli po Evropě. A chceme to dělat pořádně, žádný testovací ročník neakceptujeme.

Další informace o hře GeoKačer 2008 najdete na webu www.geobusiness.cz/geokacer

Váš názor Další článek: Google Earth a přehled největších evropských znečišťovatelů

Témata článku: , Soutěž, Limitující faktor, GEO, Rozhovor, Olomoucký kraj