Google doplnil bílá místa na mapě KLDR, zná i adresy gulagů

Google doplnil svou mapovou aplikaci o nové informace o Severní Koreji, na jejímž povrchu v Google Maps dosud zely bílé mezery. Internetový gigant v mapě vyznačil i názvy některých budov včetně největších trestaneckých táborů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Satelitní mapa v Pchjongjangu je překvapivě podrobná.
StreetView čekat nelze, ale fotky z Panoramia pro představu poslouží

Nové údaje byly do mapy doplněny na základě informací od veřejnosti, která může přispívat do programu Map Maker. „Data v Map Makeru už nějakou dobu ležela, komunitě okolo programu ale obvykle trvá několik let, než shromáždí dostatek kvalitních dat, která mohou sloužit pro Google Maps,“ vysvětli mluvčí firmy.

Doplněná verze mapy Severní Koreje se objevila tři týdny poté, co se ze země vrátil výkonný ředitel Googlu Eric Schmidt. Představitele země se snažil přesvědčit o tom, aby zpřístupnili internet masám. Mluvčí Googlu odmítl, že by jeho cesta jakkoli souvisela se shromážděnými daty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pracovní tábor „Číslo 22“ a jaderné výzkumé zařízení v Yongbyongu

Dodal, že ve 150 zemích světa Google spoléhá na pomoc „občanských kartografů“, jejichž informace přispívají především ve státech, jako je Afghánistán, které se mapování vlastního území příliš nevěnují. Dobrovolníci, především Korejci z jihu či uprchlíci z KLDR, pomáhají hlavně identifikovat objekty na satelitních snímcích.

Na mapě Severní Koreje se nově objevila například označení významných budov a některých velvyslanectví v Pchjongjangu, závod pro jaderný výzkum v Yongbyongu, či některé trestanecké tábory, které Google označuje jako „gulagy“.

Diskuze (12) Další článek: Samsung už Applu víc platit nebude, jeho patenty neporušil úmyslně

Témata článku: Google, , , Uprchlíci, Satelitní mapa, Bílá, Afghánistán, Dobrovolníci, GULA, Google +