Google Latitude a Google Places: nové verze pro iPhone

Světu byly představeny inovované verze oblíbených aplikací z dílen Googlu – Latitude a Places. Pojďme se podívat co nabízejí za novoty.

Nejdříve si připomeňme, jak vlastně služba Google Latitude funguje. Po spuštění se vám zobrazí mapka s přesným umístěním vašich přátel tam, kde se právě vyskytují. Vy jste zároveň vidět na jejich mapkách. Celé toto je plně automatické, aplikace v určeném časovém intervalu vaši polohu zasílá bez vašeho zásahu.

Nová verze nabízí možnost hlášení polohy v místech, které si předem určíte, navíc ještě s doprovodným komentářem k tomuto místu. V praxi by to tedy mohlo vypadat tak, že když plánujete návštěvu kavárny XY, tak její polohu předem zadáte do aplikace s textem „Jsem na kafi, kdo se přidá?“ a aplikace následně po vašem příchodu do kavárny sama polohu s popisem odešle. Funguje to rovněž při odchodu z kavárny, takže se nestane že by vám vaše poloha zůstala viset dlouhou dobu na jednom místě a nikdo vás nezastihl.

Tlačítkem „Check in here“ hlásíte svou polohu přímo. Následně poté můžete prohlížet svou vlastní statistiku návštěvnosti daných míst, přičemž se dostáváte na různé pozice v návštěvnosti jako jsou Regular, VIP, a Guru. Toto jednak slouží pro vaší vlastní potřebu, ale hlavně se přímo nabízí různý slevový potenciál. Jako uživatelé jste informování o různých akcích a pakliže dosáhnete požadovaného stupně návštěvnosti, pak se před vámi otevírají různé možnosti – viz. obrázek.


Jste pravidelný návštěvník, k objednávce máte pití zdarma

Pro instalaci nového Google Latitude na iPhonu je nutné provést update z App Store. Aplikace vyžaduje iOS ve verzi 4 či vyšší a je dostupná pro přístroje iPhone 3GS, iPhone 4, iPad, iPod touch 3. a 4. generace. Bezobslužné hlášení polohy je však možné pouze na přístrojích iPhone 3GS, iPhone 4, a iPad 3G.

Google Places

I zde bychom si krátce měli připomenout, co vlastně Google Places dělá. Aplikace v závislosti na vaší poloze a požadované informaci (nejbližší restaurace, kavárna, bankomat, atd.) nabídne na mapě požadovaný objekt. V základním menu je uvedeno několik nejběžnějších hledaných typů objektů, které však ale jdou jednoduše změnit, celé hledání se tak zjednodušuje a zrychluje.

 

Co je nového v této aplikaci? Předně je to fakt, že je nově dostupná ve 30 světových jazycích včetně češtiny. Další novinkou je jednoduché hodnocení míst ve kterých se právě nalézáte. Sedíte v restauraci, jídlo je příšerné a obsluha ještě horší? Nyní tento fakt můžete ohodnotit přímo od stolu. Jaký je výsledek takovéhoto počínání? V závislosti na vašem hodnocení vám aplikace příště bude předkládat jednak hodnocení ostatních uživatelů, vaše osobní hodnocení a bude vás moci přímo navést tam, kam byste dle vašich preferencí měli zajít. Chcete si vše projít ještě ze svého stolního počítače? Díky funkci Hotpot to není žádný problém.

Novou verzi aplikaci si můžete stejně jako předchozí Latitude snadno nainstalovat z App Store.

Váš názor Další článek: Hitparáda mobilů: levné Androidy od Samsungu bodují

Témata článku: Google, , , , Apple iPhone 3GS, Apple iPhone 3GS 16GB, Apple iPhone 3GS 32GB, Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, PLA, Celé toto, Places, Pro +, Nov, Požadovaný objekt, Verze, Regular, Pláč, Google +, Plac, Hlášení polohy,