Google: NFC není jen náhrada kreditní karty

Google na konferenci I/O prezentoval fantastické možnosti, které do Androidu přinese technologie NFC.

Technologie NFC je většinou spojována s fantastickou budoucností mobilního telefonu v roli elektronické peněženky. Google ale na konferenci I/O ukázal, že možnosti využití NFC jsou daleko širší. Zaleží jen na fantazii developerů a přínosu pro ekosystém Android / Google / uživatele.

V následujícím klipu uvidíte několik pěkných příkladů. Google tomu říká „0-click“ (čti zero click). Pokud si poradíte s anglickým komentářem, prostě jen klikněte na záložku pod videem, dál už číst nemusíte.

Co je NFC

Near Field Communication nebo zkráceně NFC je komunikační technologie sloužící k bezdrátové komunikaci mezi elektronickými zařízeními na krátkou vzdálenost (do 20 cm) nebo dotyk a je primárně určena pro použití v mobilních telefonech. Technologie je rozšířením standardu ISO/IEC 14443 (bezkontaktní karty, RFID), který kombinuje rozhraní čipových karet a bezdrátového komunikačního zařízení.

Zdroj: Wikipedia

Google ukázal malou ochutnávku toho, co připravuje do Androidu příští generace s označením Ice Cream Sandwich. Pouhým přiblížením dvou telefonů s NFC (v tomto případě Google Nexus S) bude možné přenést to, co je právě na displeji. Vizitku s kontakty, webovou stránku, YouTube Video. Nedochází ke skutečnému přenosu velkého objemu dat, ve skutečnosti se nepřenáší vlastní video, ale pouze odkaz na něj. Druhý Android si stejné video načte nanovo. Pokud zrovna hrajete hru a „ťuknete“ do druhého NFC-Androida, ve kterém hra není nainstalovaná, otevře se profil hry na Android Marketu. Stejně by to mělo fungovat se všemi aplikacemi.

Ice Cream Sandwich bude univerzální Android pro telefony i tablety. Žádný tablet s NFC však zatím neexistuje, a tak si Google při prezentaci pomohl externím modulem (ze kterého ten vývoj přímo sálá).

  • 14:22 – „uživatelsky zajímavé“ demo k NFC končí v čase 17:00, tématu NFC je však věnované celé hodinové video, takže pokud máte zájem, není sice celé tak vizuálně atraktivní, ale rozhodně není bez zajímavosti

Klepněte pro větší obrázek

Ani tam ale NFC nekončí, nemusí jít pouze o interakci dvou přístrojů. NFC čip je relativně levný a malý, a tak je možné vestavit jej do různých výrobků, nebo může mít formu nálepky. Google to předvedl v souvislosti s novou službou Google Music. Vytrženo z článku na SmartManii: A největší frajeřina přichází na závěr - album skupiny, které jste si právě koupili v obchodě, má v obalu integrované NFC a vy skrze telefon ihned odešlete potřebné informace do Google Music a všechny skladby z daného CD se automaticky přidají do vašeho playlistu. Jak už jsem jednou napsal, možnosti aplikace NFC jsou široké, záleží pouze na fantazii.

Diskuze (9) Další článek: Samsung E2230 a E2330: levně, elegantně a s výdrží

Témata článku: Google, , , , , , , , Google Nexus S, Stejné video, Zajímavé demo, Karta, Náhrada, Nen, Google +, Externí modul, IEC,