HP iPaq rx5940: PDA hlavně pro navigaci (test)

Nový iPaq potěší příznivce kapesních počítačů a navigace v jednom zařízení. Škoda jen, že přibalený TomTom Navigator neobsahuje společně s mapou západní Evropy také ČR.
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti

  • plnohodnotný kapesní počítač
  • předinstalovaný navigační program TomTom Navigator 6
  • možnost instalace mnoha aplikací
  • možnost dodatečného výběru jiného navigačního programu
  • citlivý přijímač GPS s chipsetem Sirf Star III
  • kontrastní displej
  • programovatelná hardwarová tlačítka
  • sada pro použití ve vozidle
  • kožené pouzdro součástí sady
  • zajímavý design

Hlavní nedostatky

  • sada obsahuje pouze mapy západní Evropy ( ČR nutno dokoupit)

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Navigační iPaq: líbí, nebo nelíbí?

HP iPaq rx5940: ve zkratce
cena 12 483 Kč
typ navigace přenosná navigace
rozměry 121 × 77 × 17 mm
hmotnost 149 g
GPS přijímač Sirf Star III, 20 kanálů
displej 70 × 52 mm, 320 × 240 bodů, 65 tisíc barev,
aktivní, TFT, dotykový
paměť flash, paměťová karta (SD)
mapy České republiky bez map České republiky
mapy Slovenska bez map Slovenska
3D zobrazení mapy ano
česká nabídka ano
česká hlasová navigace ne
doprava RDS-TMC ne
Podrobné parametry najdete v katalogu autonavigací

Stroj, který dokáže zmást tělem

Když jsem poprvé rozbalil HP iPaq rx5940 Travel Companion a začal se kochat jeho nevšedními tvary, nevšiml jsem si, že nejsem v kanceláři sám. Díky tomu jsem se stal svědkem zajímavé reakce. Kolega, nic netušící o mém zcela pozitivním naladění, které mi stroj připravil svým vzhledem, vyslovil nahlas zcela opačné mínění. Dospěl jsem proto k názoru, že HP Travel Companion si buď zamilujete na první pohled, nebo u vás skončí dřív, než o něm můžete cokoli zjistit. Jelikož jsem zástupcem té první kategorie, můžeme v klidu začít testovat.

Poznámka ML: Mám podobnou zkušenost. Také jsem se v kanceláři nijak neprojevoval s tím, že se mi iPaq líbí, ale kolegové hned přišli s tím, že je „divný“. Design proto raději nebudeme nijak dlouze hodnotit, posouzení je jen na vás.


Co lze vidět na displeji iPaqu

Ještě než stisknete vypínač přístroje, máte pocit, že držíte v ruce kapesní navigátor z dílny HP. Displej orientovaný na šířku a pouhá tři tlačítka na čelním panelu také váš názor jen utvrdí. Ale pozor! Pracujete s kapesním počítačem. Přístroj si nejenže dokáže povídat se satelity, umí navíc schovat do kapsy vaši kancelář a v případě potřeby se postará o zábavné strávení volného času. Díky tomu, že iPaq používá systém Windows Mobile a nikoli Windows CE jako mnoho současných přenosných navigátorů, dá se do něj doinstalovat řada dalších programů. Jak později z článku zjistíte, my jsme v něm třeba používali úplně jinou softwarovou navigaci než standardní TomTom Navigator.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zatímco všechny ostatní displeje jsou pořízené elektronicky, u těchto čtyřech obrázků lze spatřit realitu

Dokola dokola

Hned na začátku upoutají zaoblené hrany stroje a vysoký lesk stříbrně lakovaného povrchu. Vpravo od displeje se nalézají tři chromovaná tlačítka: pětisměrná multifunkční klávesa, tlačítko pro ukončení aplikace a klávesa pro rozbalení nabídky Start.

Klepněte pro větší obrázek
Hlavní čtyřtlačítko

Levý bok ukrývá konektory připojení mini USB, sluchátek a přídavné antény GPS, ve spodní části je umístěn stylus. Na horní straně, kterou tvoří stejně jako pravý bok vínově lakovaný žlábek, najdete slot paměťové karty SD a tlačítko rychlého vyvolání poznámek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Levý bok se zapuštěnými konektory • sem patří stylus • slot pro kartu a tlačítko záznamníku

Pravý bok je domovem čtyř tlačítek rychlé volby: klávesy rychlého spuštění programů, spuštění navigace, Windows Media Playeru a otáčení obrazovky. Zcela dole je umístěn hlavní vypínač. Mezi tlačítky jsou umístěny dvě indikační diody, které informují o činnosti a provozním stavu přístroje. Téměř celou zadní stranu zabírá kryt baterie, viditelné jsou jen otvory mřížky reproduktoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rychlá tlačítka na boku • zezadu • po sejmutí krytu

Pozor na mapy


Windows Mobile 5

Krátkým stisknutím hlavního vypínače ukončíte i poslední pochybnosti o tom, zda je vaše zařízení navigátor nebo kapesní počítač. Na displeji se zobrazí typické prostředí nejnovější verze Windows Mobile 5. Neocitnete se ale přímo na obrazovce Today, ale ve správci Quick Launch, kam HP přichystal pět nejdůležitějších aplikací.

Teď záleží jen na vaší volbě, jestli vyrazíte na cesty pod dohledem satelitů, nebo zda PDA využijete pro práci nebo zábavu.

Pokud si tento HP Travel Companion v plné výbavě pořídíte kvůli navigaci, můžete zažít i nemilé překvapení. Ve vyšším modelu, který jsme také testovali, je sice nainstalovaný výborný TomTom Navigator 6.1 (podrobná recenze), dodávané mapy ale nepamatují na uživatele v České republice.

Podrobné mapy vás dovedou bez problémů do cíle mnoha zemí západní Evropy. Zřetelně vykouslá část, v níž se nachází naše území, však jasně naznačuje, že tady nemůžeme počítat ani s pokrytím hlavních průjezdních silnic. TomTom Navigator je zkrátka ve své evropské verzi, kde Česká republika, Slovensko a další východní země chybí.




TomTom Navigator 6.1 je skvělý program, mapu ČR ale musíte k testované sadě dokoupit

Než vyjedete, budete tedy ještě muset sáhnout do kapsy pro zakoupení map ČR pro TomTom, nebo si pořídíte zcela jiný navigační program. Protože jsme HP Travel Companion testovali na území České republiky, nezbylo nic jiného, než otevřít redakční zásoby a TomTom nahradit konkurenčním iGo 2006.

Jízda nocí, jízda ránem

Poté, co zasunete do slotu SD kartu s programem iGo, jste vyzváni k několika jednoduchým úkonům, jejichž výsledkem je nainstalovaný zástupce programu. Po jeho spuštění se automaticky aktivuje GPS s citlivým čipsetem Sirf Star III. Jediným vaším úkolem je zadání cílového místa a cesta může začít.

Program iGo patří k nejčastěji využívaným navigačním aplikacím a o práci s ním si můžete přečíst v mnoha minulých článcích a recenzích. Proto by bylo nošením dříví do lesa, kdybychom se znovu věnovali popisu funkcí, které už byly testovány v minulosti. Naopak, díky hotovému základu se můžeme důkladněji vnořit do případných problémů nebo chybiček zařízení, na kterém navigace běží.



Program iGo 2006 se loni stal asi největším konkurentem TomTom Navigatoru

HP Travel Companion ale zřejmě své zápory úzkostlivě tají. Žádné záporné překvapení mě totiž nečekalo a celá navigační sada se chovala naprosto vzorně. Věřím, že pro uživatele, výrobce i prodejce by mohla být předchozí věta tím nejlepším a finálovým posouzením. Mě naopak obcházela nervozita a zvláštní pocit, protože zatím jsem na každém zařízení našel nějakou, alespoň malou nedokonalost. Uvidíme, k jakému závěru dospěji po absolvování několika stovek testovacích kilometrů.

Klepněte pro pokračování článku v další kapitole.

Témata článku: HP, , , Horký kandidát, Nošení dříví, Předchozí věta, HP iPAQ, Test, PDA, Pocta, Rychlé vyvolání, Podrobná recenze, Hlasitý projev, Vestavěný záznamník, Základní část, Vysoký lesk, Pro +