HTC Touch Diamond: tak vypadá inovace

Slovy HTC: byli jsme svědky nové vlny mobilní inovace. Představen byl diamant v podobě nejzásadnějšího komunikátoru roku 2008.

Generální ředitel HTC právě před několika minutami v Londýně představil nejdůležitější Windows Mobile komunikátor letošního roku. Jmenuje se HTC Touch Diamond a na MobilManii jste si jej mohli prohlédnout již v neděli v tomto článku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC Touch Diamond: ještě jako počítačový render

V tomto momentě vám nejsem schopen přinést žádné další obrázky přístroje, ale pevně doufám, že se k němu ještě dnes dostanu blíže. Zato jsem se kamerou snažil zachytit nejdůležitější části prezentace. Video má před konverzí několik stovek megabajtů, proto bude chvíli trvat, než jej dostanu až do článku. Pokusím se zatím o slovní popis. Na záběrech je velice dobře vidět to hlavní, totiž inovované uživatelské prostředí TouchFLO 3D a práce s ním. Jak už sami tušíte, „TouchFLO“ znamená opět práci s telefonem prsty, přídomek „3D“ pak znamená animaci prostředí vzbuzující dojem prostoru. Veškeré dění na displeji vypadá velice pohledně, grafika postoupila o notný kousek dopředu. Důležitější však je rychlost, s jakou vše probíhalo. Zdá se, že HTC Touch Diamond bude pořádně výkonné zařízení, protože vše bylo velice rychlé, svižné a bez prodlev, jaké by se daly od Windows Mobile čekat.

V průběhu prezentace jsem se několikrát neubránil myšlence na iPhone. I když to pánové z HTC několikrát okatě popřeli, inspirace iPhonem je nesporná. Vidím ji v listování kontakty, hudebními alby, v internetovém prohlížeči. Jak už jsem naznačil, všechno je postavené pro ovládání prsty, mnohokrát jsme zde v průběhu prezentace slyšeli frázi „vše je jednoduché, jako jediný dotek“. Při prezentaci na projekčním plátně napojeném na komunikátor se však stále pracovalo jen s multimédii, internetem, kontakty. Hlouběji do systému nebylo nakouknuto ani náznakem. Ve vzduchu tedy stále visí otázka, zda další aplikace vypadají tak, jak je známe z běžných „mobilních oken“. Pokud si mohu tipnout, tak ano, i nové TouchFLO 3D bude pouhá nástavba obsluhující pouze několik populárních aplikací, zbytek bude stále stejný (a tedy vhodnější pro ovládání stylusem).

Už několikrát jsem naťuknul internetový prohlížeč, tak se teď u něj zaměřím hlouběji. Je skvělý. Má něco z Opery Mini, něco ze symbianových Nokií, něco z iPhonu. Nechci vzbudit zdání, že snad pánové z HTC kopírovali, ale výsledek tak, jak jsme jej v prezentaci viděli, je opravdu skvělý a těším se na první reálné zkušenosti. Prohlížeč umí zobrazit stránku celou v náhledu, klepnutím pak zvětšíte oblast, kterou si přejete. Je-li písmo malé, zvětšíte si jej kroužením po centrální navigační klávese. HTC se chlubí spoluprácí s Googlem a nejviditelnějším výsledkem je možnost přehrát YouTube videa (bohužel nebylo jasně řečeno, jestli je video nějak nutné konvertovat, tak jak se to dělo pro iPhone).

Ještě jako dodatek musím napsat, že všechny zmíněné efekty a optimalizační kouzla byla z velké části umožněna jemným VGA displejem. S dnes standardním QVGA by něco takového bylo jen těžko možné. O technické výbavě Touch Diamondu se v prezentaci nemluvilo, například o navigaci nepadlo skutečně ani slovo. Zatím tedy prosím vezměte za vděk výčtem výbavy ve výše odkazovaném článku.

Dnešní prezentace nekončí, budu se o novince snažit získat další informace. Minutu po minutě si prezentací na tiskové konferenci můžete projít na naší spřátelené SmartManii.


HTC Touch Diamond ve zkratce:

Oficiální specifikace získaná z tiskových materiálů HTC

  • rozměry: 102 × 51 × 11,33mm
  • hmotnost: 110 g
  • konektivita: 3G/HSPA: 900/2100MHz, HSDPA 7.2 Mbps, HSUPA, WiFi 802.11b/g, Bluetooth 2.0 včetně EDR
  • operační systém: Windows Mobile 6.1 Professional
  • čipset: Qualcomm MSM 7201A 528MHz
  • displej:úhlopříčka 2,8 palce, rozlišení VGA
  • fotoaparát:3,2Mpx, druhá kamerka pro videohovory
  • paměť: 4 GB interní, 256 MB flash, 192 MB RAM
  • GPS: GPS/A-GPS
  • konektor: “HTC ExtUSB” (mini-USB s funkcí audiokonektoru) USB 2.0
  • baterie: 900 mAh
  • výdrž baterie: GSM až čtyři hodiny hovoru, až 300 hodin v pohotovosti

HTC Touch Diamond
Touch Diamond Stylový a perfektně vybavený komunikátor s prostředím TouchFLO 3D a mimořádně nízkou tloušťkou, která byla vykoupena baterií o nejnižší kapacitě, kterou kdy HTC u komunikátorů použilo - 900 mAh. Bude přitom muset napájet 528 MHz procesor, VGA displej a 192 MB RAM.rozměry a hmotnost: 102 × 51 × 12 mm, 110 g
displej: 2,8'', aktivní TFT, 480 × 640, 65 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA, HSUPA
konekt.: miniUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 4096 MB
baterie: Li-Ion 900 mAh, procesor: 528 MHz
operační systém: Windows Mobile 6.1 Professional
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (352 × 288), autofocus
89 %
(9. místo z 859)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 11 980 Kč (koupit)


Oficiální fotografie přístroje

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Touch Diamond ze všech stran i s rozměry
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A zde si můžete prohlédnout i ukázku nového TouchFLO 3D
Klepněte pro větší obrázek 
Který že telefon se to prezentoval hodně podobnou fotografií?

 ...a konečně i živé fotky

Několik jich pochází z prezentace. Na nich uvidíte TouchFLO 3D upravené pro operátora Orange, který bude prvním, který Touch Diamond dostane. Stane se tak v červnu a pro slovenské sousedy by mohla být velice zajímavá informace, že i jejich vlast byla v seznamu zemí zmíněna. První trhy se dočkají už v červnu, my a další země si budeme muset počkat ještě o něco déle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
TouchFLO 3D není konečná, na přání operátora jsou možné úpravy co se týče designu, ale i přidání dalších funkcí
Klepněte pro větší obrázek
Touch Diamant je pro HTC skutečným drahokamem
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Omluvte prosím sníženou kvalitu obrazového záznamu. Vyfotit něco tak lesklého při tak tlumeném osvětlení je úkol, na který náš redakční fotoaparát (a fotograf) jednoduše nestačí
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC TyTN II už mám docela dobře osahaný, a tak se mi zdály rozměry Diamondu sympatické. Hodně sympatické

 
Jak už jsem psal výše, ke zpracování videí se bohužel dostanu až po návratu do vlasti, ale od čeho máme YouTube? Vzhledem k tomu, že je funkce integrovaná i v novém telefonu, lidé z HTC vystavili veškerá prezentační videa z dnešní prezentace na internet. Podívejte se sami (a že je určitě na co).

http://www.youtube.com/user/HTC

Diskuze (117) Další článek: iPhone se bude prodávat u Vodafone

Témata článku: HTC, , , Apple iPhone 4GB, HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Diamond, HTC Tytn, HTC Tytn II, Drahokam, Diamond, DIA, Část prezentace, Slovní popis, Nejdůležitější část