HTC Touch Pro: mistr Raphael (test)

HTC Touch Diamond vzbudil nadšení. Touch Pro staví na jeho základu a v několika směrech jde ještě dále.

Před měsícem se na český trh dostal atraktivní komunikátor HTC Touch Diamond, který si díky kvalitní hardwarové konfiguraci a zajímavému designu získal velikou přízeň. Nyní se na pultech začíná prodávat jeho vylepšená verze, která dostala do vínku větší paměť RAM a také výsuvnou hardwarovou klávesnici. HTC Touch Pro je rovněž vybavený technologií TouchFLO třetí generace, která do operačního systému Windows Mobile integruje několik zajímavých prvků.

VIDEO: 214 'HTC Touch Pro (test)'
První videopohled na Touch Pro vydala jak MobilMania, tak i SmartMania, kde se později objevilo také druhé, podrobnější videopreview a za zajímavost stojí také "megapreview"

HTC Touch Pro (Raphael)
Touch Pro (Raphael) Tlustší verze Diamondu s QWERTY klávesnicí, větší baterií a větší kapacitou paměti RAM. Konektor MiniUSB je možné využít i pro připojení k televizi. Stejně jako kolega má prostředí a dotykové ovládání TouchFLO, VGA displej a třímegapixelový fotoaparát.rozměry a hmotnost: 102 × 51 × 18 mm, 165 g
displej: 2,8'', aktivní TFT, 480 × 640, 65 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA, HSUPA
konekt.: miniUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 512 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1340 mAh, procesor: 528 MHz
operační systém: Windows Mobile 6.1 Professional
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 3MPx (2 048 × 1 536), video (352 × 288), autofocus, diodový blesk
92 %
(2. místo z 922)
kataloginfo výrobce
cena: 14 680 Kč (koupit)

Klíčové vlastnosti

  • stylový design
  • QWERTY klávesnice
  • 288 MB RAM
  • rychlý 528 MHz procesor
  • podpora UMTS/HSDPA
  • jemný displej
  • prostředí TouchFLO 3D
  • TV-Out
  • pohybový senzor

Hlavní nedostatky

  • přední strana krytu se snadno umaže
  • kvalita fotografií by mohla být lepší
  • TV-Out kabel není standardní součástí balení
  • nižší kvalita zvuku v dodávaném headsetu
  • nedostatek softwarových kláves

Ve víru inovace

I když je design obou telefonů velice podobný, snadno je od sebe odlišíte. U Touche Pro jsou na první pohled patrné zakulacené okraje a samozřejmě i větší tloušťka, kterou má na svědomí výsuvná klávesnice. Rozložení ovládacích prvků zůstalo zcela shodné, ve prospěch modelu Pro se však změnily některé hardwarové parametry a přibyla podpora funkce TV-Out. Už v recenzi Diamondu jsem chválil dostatečně velkou operační paměť, u této novinky šel ale výrobce ještě dál a osadil jej rovnými 288 MB RAM, což je zatím vůbec největší hodnota v historii Windows Mobile komunikátorů. Zkušenější uživatelé jistě vědí, jak moc je velikost operační paměti důležitá, Touch Pro v tomto ohledu zatím nemá konkurenci.

Klepněte pro větší obrázek

Zvýšila se také kapacita akumulátoru, a tentokrát se nezapomnělo ani na slot pro paměťové karty, který Diamond postrádá. Touch Pro sice nemá 4 GB Flash paměť, nicméně díky podpoře paměťových karet jsou omezení podstatně menší, než v případě pevné velikosti vnitřní paměti. Fotoaparát na zadní straně disponuje přisvětlovací diodou, která u staršího brášky rovněž chyběla, s Touchem Pro tedy nebudete mít problémy ani při fotografování v horších světelných podmínkách. Zadní kryt Diamondu byl, stejně jako přední strana, velice lesklý, naštěstí se i zde výrobce poučil a Touche Pro obdařil matným zadním krytem, který se nejen lépe drží v rukou, ale především na něm nejsou tolik patrné otisky prstů a mnohem lépe se čistí. Touch Pro bývá také často označován svým vývojovým názvem Raphael, pod oběma názvy se tedy skrývá zcela totožné zařízení.

Vzhledem k tomu, že Touch Pro i Touch Diamond nabízejí téměř stejný hardware a softwarové vybavení, vypůjčil jsem si některé věty z předchozí recenze diamantového krasavce.

Témata článku: HTC, , , HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro, HTC Tytn, HTC Tytn II, Samsung Omnia, Cestovní nabíječka, Magnetic senzor, Mechanická část, Automatické odeslání, Dlouhý text, Magnetický senzor, Budoucí zařízení, Totožné zařízení, Náhradní s, Běžný poslech, Mistr, Nenápadné tlačítko, Požadovaný kontakt, Bouřlivý vývoj, Časté nabíjení