Jak funguje Apple Liam. Robot, který recykluje staré iPhony

Apple oznámil, že chce všechny své produkty vyrábět výhradně z recyklovaných materiálů. Liam, robot na recyklaci iPhonů, je nedílnou součástí strategie. Dosud stačilo vše semlet a získat tak materiály s různým procentem čistoty. Fungovalo to u starší elektroniky, která sestává třeba jen ze 12 chemických prvků. U počítačů a mobilů je to i více než 60 prvků.

Proto je zde Liam. Zjednoduší a automatizuje proces a odevzdá naprosto čistý materiál. Některé části mají dokonce stejnou kvalitu jako nové (třeba některé šroubky).

Liam je systém sestávající z 29 specializovaných robotů na 21 stanovištích, které postupně demontují přední sklo s displejem, baterii, základní desku, anténu, reproduktor, přední kameru a šasi. U iPhonu 6 to trvá přibližně 11 sekund, tj. přibližně 1,2 milionů kusů za rok. Apple má dnes jednoho Liama v Kalifornii a druhého v Nizozemsku.

Není iPhone jako iPhone

Hlavní výzvou při konstrukci systému bylo vyrovnat se s tím, že dostává různé iPhony. Přitom nejde jen o jednotlivé modely, ale i o různě poničené a deformované kusy. Linku tak nelze nastavit na pevně dané parametry. Pomohl ale inteligentní software a za tím účelem zkonstruovaný hardware. Je připravený třeba i na problémové baterie.

Standardně je baterie přilepená ke konstrukci, takže se přes spodní hliníkovou část přesně zahřívá, aby lepidlo povolilo. To však může vést k výbuchu nebo vzplanutí. I na to je systém připravený a má integrovaný box s pískem na uhašení. Po ochlazení a odstranění písku linka dokončí původní úkol.

Je skvělé, že jde Apple vzorem a prezentuje detaily procesu. Ještě lepší by bylo, kdyby se mohly přidávat další firmy a spolupracovaly – podobně jako to funguje v open source hardwaru pro efektivní stavbu datacenter.

Diskuze (3) Další článek: Honor 8 Pro zahájil svou českou cestu. Je krásný, ale na poměry značky drahý

Témata článku: Apple, , Lepidlo, APP, Robot, F +, #Apple, Přední sklo, Kter, Jak, Liam, FUN APP