Jak vybrat levný chytrý telefon

1.Rada první a nejdůležitější: Nešetřete

Ano, dají se koupit chytré telefony pod dva tisíce korun, ale nedělejte to. Je to investice na několik let a určitě se nechcete celou dobu trápit. Přidejte aspoň tisícovku, ideálně dvě, rozdíl bude velký. Nevybíráte jen telefon, kupujete také přehrávač, internetový terminál, fotoaparát atd.

2.Nechte si poradit

Ne od prodejce, který se potřebuje zbavit dva roky starého „ležáku“. Zeptejte se kamaráda, syna, vnuka, požádejte je o pomoc. Většina uživatelů chytrého telefonu má alespoň základní představu, co koupit, co raději ne.

3.Vyhněte se Číně

V čínských e-shopech najdete opravdu lákavé nabídky, ale tohle není cesta pro vás. Takový přístroj může dorazit s polovinou nápisů v čínštině, uplatnění záruky je komplikované a cena, kterou vidíte na webu, není konečná. Přičtěte českou daň, poplatky za proclení a už to pomalu ztrácí na výhodnosti.

Raději zvolte renomovanou značku s oficiálním českým zastoupením. Nejprodávanější levné telefony v ČR nesou značky Samsung, Huawei, Lenovo, LG, Asus atd. A na vrchol žebříčku se nedostaly náhodou.

4.Sledujte jen důležité parametry

Chtějte operační paměť alespoň 2 GB RAM. Paměť pro ukládání souborů nesmí klesnout pod 8 GB, jestli chcete hodně fotit, požadujte alespoň dvojnásobek. Vidíte špatně? Kupte si velký displej, to znamená úhlopříčku 5,5 palce a více.

Prohlédněte si displej. jestli při pohledu ze strany mění barvy, jděte dál. Pokud vybíráte na internetu, hledejte zkratku IPS.

Pokud u mobilu není uvedeno, jaký má procesor, nepočítejte s tím, že je rychlý (údaj „čtyřjádrový procesor“ nevypovídá naprosto o ničem). Zázraky se nedějí, jestli je telefon levný, má to důvod.

Chcete konkrétní tip? Na www.MobilMania.cz každý měsíc připravujeme žebříček doporučených přístrojů a myslíme i na ta nejnižší cenová patra.

Jak vybírat elektroniku

Poradíme vám, jak dobře vybrat hardware a domácí elektroniku. Na co si dát pozor, čemu se vyhnout a co je naopak velmi důležité.  Srozumitelně a přehledně.

TelevizorySoundbary • RouterySSDChytré hodinkyProjektoryTabletyFotomobilyMonitoryÚložiště NAS3D tiskárnySluchátka • Herní konzole

A další desítky článků na téma Jak dobře vybrat

Diskuze (20) Další článek: Velcí operátoři nechtějí, virtuálové nemohou. Aukce dTestu s cenami nepohnula

Témata článku: , , , , , , , , , , Čtyřjádrový procesor, Přístroj, Vrchol žebříčku, Procesor, Výhodnost, Poplatek, Renomovaná značka, Základní představa, Celá doba, Paměť, Jak, Česká daň, Internetový terminál, Důležitý parametr, Ležák,