Jak zobrazit letecké snímky z Mapy.cz v Google Earth

Letecké fotografie v programu Google Earth nemají všude na území České republiky kvalitní rozlišení. Poradíme, jak můžete v Google Earth použít podrobné letecké snímky z internetových map Mapy.cz.
Aplikaci Google Earth není třeba dlouze představovat. Bohužel většina České republiky v ní není pokryta snímky s vysokým rozlišením. Je tu ale cesta, jak lokálně využít letecké snímky ze serveru mapy.cz spolu s terénem s Google Earth.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Google Earth: hrůza a děs • stejné město z Mapy.cz a terénem Google Earth

Společnost Google aktualizuje snímky v relativně dlouhých časových intervalech a kvalita rozlišení na území ČR je mimo Prahy, Brna a několika málo dalších míst prachbídná. Google Earth je naštěstí velmi komplexní aplikace a nabízí spoustu zajímavých nástrojů na práci s mapou. A my jeden z těchto nástrojů využijeme.

Co budeme potřebovat?

Ukážeme si to na příkladu číslo čtyři z prvního dílu fotohádanek. Budeme potřebovat nainstalovanou aplikaci Google Earth (verze 4.2), libovolný webový prohlížeč, jednoduchý grafický editor umožňující ořez obrázku a Poznámkový blok nebo jiný textový editor.

Nejprve si spustíme GE. V levém menu Přelétnout na napíšeme Vranov nad Dyjí a potvrdíme klepnutím na lupu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Místo činu a detail přímo na městys

Google Earth má určitá omezení, jedním z nich je maximální velikost importovaného obrazu. V nabídce Nápověda, O aplikaci Google Earth se podívejte na Maximální velikost textury. Je dána verzí aplikace a výkonem grafické karty vašeho počítače. Obecně se doporučuje maximální velikost vkládaného obrázku 2 000 × 2 000 pixelů, protože větší formáty výrazně zpomalují vykreslování.

Bezplatná verze GE navíc ani nemá povoleno vkládat vrstvy o větším rozlišení. Automaticky je přepočítá na 2 000 × 2 000.

Klepněte pro větší obrázek

Nyní je dobré srovnat si mapu severem vzhůru – klávesa N, a změnit pohled na vertikální – klávesa U (nebo oboje dohromady klávesou R). Uděláme si tak představu o výřezu z mapy.cz.

Na počítači spustíme webový prohlížeč a zadáme adresu www.mapy.cz. Do pole pro hledání opět zadáme Vranov nad Dyjí a přepneme se do režimu Fotomapa. Křížkem vpravo zavřeme list Vyhledávání; já ještě vypínám zatržítko Popisy, vlevo pod volbou Fotomapa.

Několik způsobů jak získat snímek z Mapy.cz

1) Vytiskni mapu – 1210 × 828

Nejjednodušší je volba Vytiskni mapu v pravém horním rohu okna. V dalším okně, které se otevře, stačí klepnout na obrázek pravým tlačítkem myši a vybrat volbu Uložit obrázek jako.

Tento jednoduchý způsob má jednu vadu na kráse. Rozměry uloženého souboru jsou většinou daleko menší, než bychom si přáli. Při rozlišení displeje 1 280 × 1 024 má obrázek formát 1 210 × 828 apod. Někomu to stačí a může přejít rovnou k další kapitole Import do GE.

2) Mapgen – 1 600 × 1 200

Jde o drobné vylepšení prvního způsobu. Místo volby Uložit obrázek jako vyberte Vlastnosti. Nyní zkopírujte do schránky celé pole s adresou. V novém okně vložte obsah schránky do pole adresa. Mělo by tam být něco takového:

http://mapgen.mapy.cz/?typ=ophoto&zoom=14&fmt=jpg&scale=1¢er=8202180_7da0e00&w=1210&h=828&poiInterfaces=

Klepněte pro větší obrázek

Nyní přepište hodnotu následující po w= na 1 600 a po h= na 1 200, tedy:

http://mapgen.mapy.cz/?typ=ophoto&zoom=14&fmt=jpg&scale=1¢er=8202180_7da0e00&w=1600&h=1200&poiInterfaces=

Potvrďte stisknutím klávesy Enter. Obrázek, který se objeví, maximalizujte – ve Firefoxu klepnutím myši, v Internet Exploreru klepnutím na ikonku vpravo dole. Nyní obrázek uložíme stejně jako v prvním způsobu.

 

Server mapgen bohužel dokáže vygenerovat jen obrázky do rozlišení 1 600 × 1 200. Nemá smysl zadávat větší hodnotu.

3) PrintScreen – rozlišení závisí na rozlišení obrazovky

Tento způsob můžete použít, jestliže máte velké rozlišení displeje nebo vaše karta umí tzv. Panning.

Nejprve si upravíme prohlížeč pro co největší plochu jen pro mapu. Já ve FireFoxu vypnu Lištu navigace a Stavový řádek (nabídka Zobrazit, Nástrojové lišty) a klávesou F11 přepnu prohlížeč do režimu Fullscreen.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozdíl vidíte sami

Nyní je třeba přepnout rozlišení obrazovky na maximální hodnotu. Přes pravé tlačítko na Ploše Windows vyberte položku Vlastnosti zobrazení. V mém případě to je 2 048 × 1 536.

Klepněte pro větší obrázek

Přepněte se zpět do prohlížeče a vyberte správný výřez. Nastal čas na klávesu PrintScrn. Potom si otevřete třeba Malování nebo jiný grafický editor podle svého gusta. Klávesovou zkratkou Ctrl + V vložte obrázek ze schránky, ořízněte ovládací prvky a výsledek uložte do formátu JPG.

Existuje ještě způsob získání obrázků pomocí API z mapy.cz, webového serveru běžícího na lokálním počítači a verze Google Earth EC, ale ten je příliš zdlouhavý a složitý.

Import do Google Earth

Vrátíme se do Google Earth, nyní v nabídce Přidat zvolíme Překryvný obrázek. Průhlednost nastavíme zhruba na 60 % a pomocí zelených ovládacích značek přesuneme obrázek přesně na správné místo. Ovládání GE funguje normálně.

Klepněte pro větší obrázek 

Ovládání zelených značek:

  • Nitkovým křížem uprostřed přesouváme celý obrázek.
  • Pomocí kosočtverce vlevo můžeme obrázkem otáčet.
  • Pomocí značek v rozích upravíme velikost. S klávesou Shift se mění velikost celého obrázku od středu. Jinak se deformuje pouze konkrétní roh.
  • Pomocí značek na stranách už jen lehce deformujeme obrázek, aby seděl s okolním terénem.

Když jsme s výsledkem spokojeni, nastavíme průhlednost na Neprůhledné. Na kartě Místo můžeme ještě vybrat pořadí kreseb. Čím vyšší číslo, tím později se při zobrazování daná vrstva vykreslí. Nyní necháme hodnotu 0.

Klepněte pro větší obrázek 

Několik užitečných tipů

Pro lepší kvalitu terénu je dobré v menu Nástroje, Možnosti zvednout kvalitu terénu a lehce ho zdůraznit. Většinou používám hodnotu 1,25.

Pro lepší finální efekt je dobré přidat ještě jeden detail ve větším zoomu ze stránek mapy.cz a přidat ho jako další překryvný obrázek (potom bychom vybrali pořadí kreseb o jednu vyšší než pozadí). V tomto případě třeba detailní zoom z náměstí Vranova. Výsledek je na posledním obrázku.

V případě, že si okótujeme obrázek na mapy.cz pomocí souřadnic GPS a uložíme do Poznámkového bloku souřadnice hran obrázku, můžeme je při vložení obrázku do GE vkládat přes schránku na kartu Místo. Do políček Východ a Západ přijdou souřadnice zeměpisné délky levé a pravé strany obrázku. Do políček Sever a Jih pak souřadnice zeměpisné šířky horní a dolní hrany.

Bohužel radarová data SRTM, ze kterých je tvořen terén v GE, jsou v našich končinách nepatrně posunuta a tak lze tuto alternativu doporučit jen jako pomocnou. Je třeba ještě manuální korekce.

Klepněte pro větší obrázek

Na závěr bychom chtěli upozornit, že obrázky z webu Mapy.cz můžete tímto způsobem používat pouze pro vlastní potřebu. Výsledky práce není možné veřejně šířit.

Diskuze (76) Další článek: Do roku 2012 bude mezi mobily 25 % smartphonů

Témata článku: Google, , , , , , Ear, Let, Užitečný tip, Jak, Místo činu, Komplexní aplikace, Google +, Levé menu, První způsob, ACES, Okolní terén, Vranová